Castelele Peleș și Pelișor ar putea fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor ar putea fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Somptuoasele castele de pe domeniul Casei Regale a României de la Sinaia, respectiv Castelul Peleș și Castelul Pelișior ar putea fi incluse, în curând, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În acest scop, Ministerul Culturii a stabilit un grup de lucru cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și reprezentanții Familiei Regale – Administrația Proprietăților Regale, care vor colabora pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan apreciază că reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. ”Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă. Vom iniția colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Elaborarea planurilor iniţiale ale castelului Peleş i-au fost încredinţate arhitectului Wilhelm von Doderer (1825-1900), profesor la Technische Hochschule din Viena. Doderer a înaintat suveranului trei propuneri de proiecte arhitectonice, inspirate din arhitectura castelelor renascentiste franceze de pe valea Loirei, ca şi din stilul edificiilor vieneze de pe Ringstrasse. Proiectele sunt respinse de către Carol I în 1876, iar conducerea lucrărilor este încredinţată arhitectului german, Johannes Schultz, care elaborează planurile castelului în prima sa fază de construcţie (1879 – 1883). Clădirea cu aspect de chalet elveţian, compusă din două etaje propusă de Schultz, era decorată la exterior în stil german, Fachwerk.

Castelul Pelișor a fost deschis publicului vizitator în februarie 1993. Muzeul, cu o valoare inestimabilă, ce cuprinde o valență istorica, o alta memorialistică și una artistică, constituie o importantă componentă a zestrei culturale a poporului român. Acest edificiu este parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș, într-o perioadă ce se suprapune practic întregii sale vieți traită in România. Decorația interioară, concepută de Regina Maria în diverse perioade, 1902 – 1903 si 1925 – 1928, ilustra crezul ei în materie de frumos. În testamentul moral adresat ,,Țării și Poporului român” Regina mărturisea: ,,dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplatită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez.”

Fotografii: Sergiu Vințan