Punct final cu aplauze și premii pentru participanții în proiectul ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”

Punct final cu aplauze și premii pentru participanții în proiectul ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”

Ineditul proiect de promovare a comunităților de momârlani din Valea Jiului, derulat vreme de un an de Asociația Ținutul Momârlanilor cu sprijinul Primăriei orașului Uricani, în cadrul proiectului european intitulat ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor” a ajuns la final.

Pentru momentul de bilanț, organizatori și participanți și-au dat întâlnire, zilele trecute, în sala de fesivități a Consiliului local Uricani, acolo unde a avut loc o frumoasă festivitate în cadrul căruia toți cei implicați în buna desfășurare a acestui proiect au fost premiați.

Și de această dată, evenimentul a fost prezentat de jurnlista Adriana Ene de la Radio Trinitas București, devenită la rândul său, după un an petrecut în mijlocul comunității de momârlani ai Văii Jiului, dintr-o ,,barabă’’ de la București, o veritabilă momârlancă prin adopție, iubire și respect din partea copiilor, a părinților și a tuturor celor care au întâlnit-o în acest proiect. ”A fost un proiect complex, dar mai ales unul valoros. Cu toată modestia, cred că acest proiect a adus o valoare culturală, educațională, de dezvoltare personală a celor care au participat la aceste ateliere pe care leam desfășurat în cadrul proiectului, de îmbinare a ceea ce înseamnă tradiții cu ceea ce înseamnă modernitate, de conștientizare a identității personale”, a declarat Adiana Ene.

Evenimentul de închidere al proiectului ”Împreună prin cultură prin Ținutul Momârlanilor” s-abucurat și de prezența eminentului etnolog dr. Dumitru Gălățan-Jieț, cel pe bună dreptate considerat ”cetățean de onoare al comunităților de momârlani din Valea Jiului”, unul dintre promotorii culturii și tradițiilor momârlănești deosebit de implicați în acest domeniu. ”Dacă în fiecare localitate din Valea Jiului ar exista câte o Claudia Șandru, atunci fără îndoială comunitățile momârlanilor noștri ar fi mult mai bine cunoscute și momârlanii ar fi mult mai bine și mai corect promovați la nivel național și chiar internațional”, a spus dr. Dumitru Gălățan Jieț.

Nu a lipsit de la acest eveniment nici primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, care este convins că odată cu desfășurarea acestui proiect, dar și cu cele care, în mod cert, îi vor continua, frumoasa comunitate a momârlanilor uricăneni este pusă în valoare, pe un binemeritat piedestal al valorilor sale autentice. ”O felicit pe doamna Claudia Șandru pentru derularea acestui proiect. Și eu, ca și dumneaei, suntem momârlani prin adopție, dânsa prin căsătorie, eu prin faptul că am fost ales ca primar și în această valoroasă comunitate a momârlanilor uricăneni. Am încurajat și susținut întotdeauna tot ceea ce ține de punerea în valoare a tradițiilor autentice ale momârlanilor, care sunt deosebit de frumoase și care reprezintă una dintre cărțile de vizită ale orașului Uricani din perspectivă culturală și turistică și voi continua să fac acest lucru și în anii următori. Momârlanii fac parte din tezaurul viu al comunității noastre și merită și trebuie să-i punem în valoare”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

După cuvintele spuse de cei premiați, înmânarea diplomelor, oferirea cadourilor, evenimentul a continuat cu un moment de muzică clasică în interpretarea Sidoniei Ganea, participantă și ea la ateliere. Bineînțeles, nu a lipsit tortul foarte delicios realizat și el ca o poveste, cu multă măiestrie de Cofetăria ”Pane Nobile” din Petroșani.

Și la finalul acestui amplu și complex proiect, prezetările au fost presărate cu povești pline de tâlc și înțelepciune, dintre care, poate cea mai de impact, a fost ,, Povestea licuriciului căruia nu i se aprindea lumina’’. Pentru cei care nu au fost în sală si sunt curioși, povestea poate fi vizionată urmând linkul: https://www.trinitas.tv/licurici/

Inițiatorul acestui inedit și deosebit proiect de promovare a comunităților de momârlani din Valea Jiului, Claudia Șandru este de părere că succesul acestui proiect, deja confirmat de mesajele primite din partea celor care au fost parte a acestuia, dar și din partea celor care au avut astfel ocazia să-i cunoască, la București, pe ”puii de momîrlani”, constituie punctul de plecare spre alte proiecte de acest fel, dorite și așteptate de toate lumea.

”Mesajele primite din partea copiilor și a părinților, în urma implementării cu succes a acestui proiect, mă motivează să continui în găsirea de noi surse de finanțare pentru a face cât mai multe proiecte. Noi toți cei implicați am devenit o mare familie dornică de cunoaștere, de aprofundare și de transmitere mai departe a cunoștințelor acumulate. Ne-am propus ca prin acest proiect să realizăm un transfer cultural și de tradiții între generații. Astfel, am reînviat frumoasele șezători românești, am deprins tehnica împletiturii din lână a mânerului traistei momârlănești, am prezentat rețeta de pâine specifică locului, covrigul sau colacul momârlănesc și, poate cel mai important pentru comunitatea de copii din Uricani, Valea de Brazi și Cîmpu lui Neag, a fost faptul că au lucrat împreună cu Adriana Ene și Elena Șandru – voluntar în acest proiect, 48 de ateliere de Arta Povestiri, Jurnalism și Publicitate despre care știu că au avut un important impact pozitiv asupra lor”, a declarat Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și al localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, deschise tinerilor care locuiesc și formează această comunitate astfel încât, aceștia să fie nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abilitățile culturale și artistice, pe care să le folosească și în viitor.

Acest proiect a fost finanțat în cadrul PNRR și cofinanțat de Primăria orașului Uricani.

Fotografii: Adrian Ursu