Debut cu dreptul pentru Bursa generală a locurilor de muncă, la Petroșani

Debut cu dreptul pentru Bursa generală a locurilor de muncă, la Petroșani

Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment derulat la nivel național de ANOFM, a debutat cu dreptul în județul Hunedoara miercuri, 15 mai 2024, la Universitatea din Petroșani. La evenimentul organizat aici de Agenția Județeană pentru Ocupare și Formare Profesională au ajuns peste 600 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cererea de locuri de muncă s-a întâlnit astfel cu ofertele aduse în atenție de cei 37 de agenți economici prezenți la eveniment, din cei 72 contactați de inspectorii de muncă. Potrivit directorului executiv al AJOFM Hunedoara, Georgeta Angelica Tomuța, oferta de locuri de muncă a numărat 470 de posturi oferite de agenții economici. ”Cerea și oferta de locuri de muncă și-a găsit un corespondent pentru un număr de 171 de persoane, care au fost selectate în vederea încadrării şi au fost încadrate în muncă 62 persoane. Dorim să mulţumim tuturor participanţilor la bursă pentru înţelegere şi buna colaborare”, a declarat Georgeta Tomuța, director executiv al AJOFM Hunedoara.

Aceasta a mai precizat că Agenţia va monitoriza după un interval de 30 de zile câte dintre persoanele selectate au fost efectiv încadrate în muncă.

Bursa Locurilor de Muncă de la Petroșani a fost dublată, anul acesta, de un alt eveniment relevant pentru perspectivele pieței muncii. ”Târgul Educațional de Orientare în Carieră”, organizat de ISJ Huneodara, CJRAE și Universitatea din Petroșani, acesta a adus în atenție oferta educațională a unităților de învățământ liceal din județ, precum și a universităților participante.

Câteva sute de elevi, ai claselor a VII-a, a VIII-a, a XI-a și a XII-a, alături de cadre didactice și părinți, au participat la acest eveniment în care au putut afla detalii despre oferta educațională a liceelor din regiunea Văii Jiului, dar și a Universității din Petroșani și Facultății de Inginerie de la Hunedoara. În plus, aceștia au avut ocazia de a se familiariza cu modul în care funcționează o bursă a locurilor de muncă și au aflat care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă în procesul de integrare pe piața muncii, după absolvire.

Prezent la eveniment, subprefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga apreciază că acest mod de interacțiune care pune față în față cererea și oferta de muncă este esențial în rezolvarea problematicii muncii în județul Hunedoara. ”Din punctul meu de vedere, intersul manifestat de toți cei care sunt prezenți la acest eveniment, fie că vorbim despre persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fie angajatori care caută personal sunt o dovadă clară că au început să se miște lucrurile pe piața muncii și aici în Valea Jiului. Este o dovadă că a început să se dezmorțească această relație firească între cererea și oferta de muncă, lucru care părea la un moment dat că este într-o letargie mai ales după pandemie. Am văzut astăzi că oamenii sunt dorinici să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii pe care o au, la un nivel salarial pe care-l așteaptă și firmele vin cu soluții pentru aceste așteptări. Felicit organizatorii acestui eveniment, necesar pentru buna funcționare a pieței muncii în Valea Jiului și județul Hunedoara”, a declarata Constantin Fulga.

În ceea ce privește Târgul Educațional de Orientare în Carieră, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu apreciază că interesul viitorilor absolvenți față de oportunitățile de studii liceale și universitare prezentate în cadrul acestui eveniment consemnează concretizarea unor parteneriate pe care Universitatea din Petroșani le are cu toate instituțiile de învățământ liceal în perspectiva promovării comune a ofertelor educaționale. ”Noi suntem parteneri cu toate liceele din Valea Jiului și județul Hunedoara, suntem parteneri în realizarea unor consorții pentru învățământul dual și suntem direct interesați pe de o parte să putem prezenta oferta academică a Universității noastre, dar suntem direct interesați și ca studenții noștri să-și găsească după absolvire locul potrivit pe piața muncii. În plus, ca instituție care oferă inclusiv cursuri de reconversie profesională, atât pentru cei cu studii superioare, dar și pentru absolvenții de liceu fără bacalaureat cărora le oferim șansa unor studii superioare, în urma cărora pot deveni tehnicieni specialiști pe diverse domenii de interes pe piața actuală a muncii”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Tuturor celor interesați li s-au oferit pliante de promovare a ofertelor educaționale, dar și consiliere în vederea accederii cu succes pe piața muncii.

Bursa generală a locurilor de muncă va continua, în zilele următoare, în județul Hunedoara, AJOFM având programate evenimente similare la Simeria (16 mai), Deva și Hunedoara (17 mai).