Salvamont Lupeni asigură de la 1 iulie permanența la Refugiul Bucura din Munții Retezat

Salvamont Lupeni asigură de la 1 iulie permanența la Refugiul Bucura din Munții Retezat

Potrivit unei tradiții montane de zeci de ani, Serviciul Public Salvamont Lupeni asigură, pe perioada sezonului turistic de vară, nu doar servicii de salvare montană în stațiunea Straja Lupeni, ci și permanența activităților Salvamont la Refugiul Bucura din inima Parcului Național Retezat.

Echipele de salvamontiști de la Lupeni vor fi prezente aici, după cum dă asigurări George Resiga, șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni, până la finalul sezontului turistic de vară-toamnă, respectiv până la 1 noiembrie. În toată această perioadă de timp, refugiul Salvamont de la lacul Bucura este ocupat exclusiv de salvamontiști, turiștii care ajung aici având posibilitatea cazării exclusiv la cortul personal, refugiul putând fi utilizat de turiști doar în condiții speciale: vremea rea, accidentări etc. Puteți apela însă cu încredere la spijinul salvamontiștilor pentru orice felș de probleme legate de prezența în aria montană deservită de aceștia, inclusiv pentru informații de interes turistic cu privire la traseele montane care pot fi parcurse din acest loc și gradul de dificultate al acestora, despre buletinul meteo, ș.a.m.d.

Lacul Bucura, pe marginea căruia este amplasat refugiul care-i poartă numele, este considerat drept „catierul general” de unde se pornește în cele mai frumoase trasee montane din Parcul Național Retezat.

Lacul Bucura, situat în Parcul Național Retezat este cel mai mare lac glaciar din România. Cu o suprafață de aproape 9 hectare și cu o adâncime maximă de 15,7 metri, lacul Bucura se află în căldarea Bucurei, la o altitudine de 2040 de metri, străjuit de vârful semeț al Pelegii, cel mai înalt vârf din masivul Retezat. Înconjurat de numeroase alte lacuri glaciare și tăuri, de aici pornesc mai multe trasee turistice. Din acest motiv, aici s-a construit și un refugiu Salvamont permanent, iar în partea de sud a lacului există o zonă destinată campării.

Până la lac ai mai multe posiblități de acces. Dacă alegi un traseu mai lung, acesta se întinde de la Cîrnic, prin Pietrele-Cabana Gențiana-Curmătura Bucurei și Lacul Bucura. Drum solicitant, de peste 6 ore. Pentru cei mai puțin obișnuiți cu muntele există un traseu mai scurt, de la Poiana Pelegii cu urcuș de circa două ore până la lac.

Peisajul este întregit de paznicii lacului: Vârfurile Bucura I, Bucura II, Șaua Bucurei și colțurosul vârf Peleaga, care ne privește de la înălțimea celor 2509 metri spunându-ne parcă ”aici eu sunt cel mai tare”. Ochiul nu se mai satură să alerge și să cuprindă natura din jur: refugiul Salvamont, micile ”cetățui” din piatră care adăpostesc din calea vântului corturi multicolore, lacul incredibil de limpede și de albastru, munții ce se oglindesc în el și cerul la fel de senin. Aerul este puternic. Îl simți când îl tragi cu lăcomie în piept. În plus, e atâta liniște…

Citiți un reportaj complet despre frumusețea acestor locuri urmând linkul: https://ziarulexclusiv.ro/2023/08/08/reportaj-spre-lacul-bucura-cartierul-general-al-traseelor-din-parcul-national-retezat/