Atunci când există un parteneriat real între mediul de afaceri și instituțiile de învățământ lucrurile se îndreaptă spre drumul cel bun, atât în educație, cât și în economie.
În Valea Jiului, spre exemplu, sunt o serie de firme direct interesate în pregătirea tinerilor, atât în ceea ce priveste învățământul profesional cât și cel postliceal sau la școlile de maiștri. Astfel, în condițiile actuale, când se resimte o acută criză a forței de muncă calificate în diverse domenii, oameni de afaceri dinamici și cu viziune sau chiar directori ai unor mari societăți de stat, au încheiat acorduri cu unitățile de învățământ prin care elevii realizeză stagiile de pregatire practică în firme, având astfel contact direct cu viitoarea piață a muncii.
Un astfel de exemplu se concretizează la una dintre cele mai mari instituții de învățământ tehnologic din Valea Jiului, Liceul Tehnologic”Dimitrie Leonida” din Petroșani care are, de câțiva ani, parteneri în comunitatea economică locală precum SC Apa Serv Valea Jiului SA, EM Livezeni, SC Jiul Construct Lupeni, SC Socom Unirea, nr.65, CS Lascăr Auto Motors sau SC Nina Impex Prodcom. Iar acestea sunt doar câteva unități economice unde reprezentanții mediului de afaceri au avut încredere în Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” și care fie au școlit elevi în timpul săptămânilor de practică comasată, fie și-au orientat angajații spre specializări ale învățământului posliceal de la această instituție de învățământ.
Așa cum era firesc, în oricare dintre aceste situații, după terminarea studiilor, probele practice din cadrul examenelor de certificare a calificării au fost susținute în cadrul firmelor unde și-au desfășurat practica. Spre exemplu, în aceste zile, elevi ai Școlii de maiștri din domeniul construcții de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani au susținut proba practică la SC Jiul Construct Lupeni. Managerul firmei, ing. Ștefan Militaru a dat și de această dată dovadă de interes și disponibilitate pentru ca această probă din cadrul examenului de certificare a calificării profesionale să se desfășoare în bune condiții. Pe lângă spațiul de lucru și echipamentul de protecție, candidații au putut folosi toate dispozitivele, sculele și utilajele necesare realizării probelor practice primite.
Tehnologia a pătruns, așa cum era firesc și în acest domeniu. Desenele se realizează pe calculator, calculele complicate de rezistență sunt rezolvate cu ajutorul programelor specializate, până și etrierii din structurile de metal ale construcțiilor sunt realizați cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică.
Atmosfera din cadrul orelor de probă practică a fost una relaxată dar și dinamică, în același timp.” Am reușit să creăm în timpul stagiilor de practică o legătură foarte strânsă. Am întâlnit persoane dornice să practice cu adevărat meseria pentru care s-au pregătit. La noi în firmă, elevii au luat contact direct cu tot ceea ce înseamnă să fii un maistru în construcții și am apreciat nivelul ridicat al cunoștințelor de specialitate al acestora dovedind astfel că la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani există oameni care își fac treaba bine. Viitorul este construit de noi toți, iar faptul că Jiul Construct și Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani își unesc forțele pentru a celebra reușita viitorilor maistri în construcții este un pas înainte. Fiecare zid ridicat, fiecare structură montată este o dovadă că împreună, școală și mediu de afaceri, putem construi nu doar clădiri, ci și un viitor mai bun pentru noi toți” , a declarat ing. Stefan Militaru, managerul SC Jiul Construct.