Cei doi muncitori de la SPADPP Petroșani implicați în accidentul din 5 iulie 2024, în stațiunea Parâng, în timp ce realizau o verificare a funcționării instalației de transport pe cablu, au suferit răni ușoare și, după doar câteva zile de spitalizare, timp în care s-au aflat sub atenta supraveghere a medicilor și după ce au fost supuși mai multor analize medicale, au fost externați din Spitalul de Urgență Petroșani.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi spune că aceștia nu au suferit leziuni grave în urma accidentului de muncă și că, în zilele următoare, vor reveni la serviciu. Mai mult, primarul municipiului Petroșani arată și că primele informații primite de la cei care au analizat cauzele acestui incident sunt și ele în măsură să ne confirme că nu au existat abateri de la normele de siguranță privind funcționarea telescaunului.
Chiar și așa, primarul Tiberiu Iacob Ridzi dă asigurări că instalația de transport pe cablu nu va fi pornită până când nu va exista certitudinea că aceasta poate funcționa în deplină siguranță pentru a-i transporta pe turiști în zona montană a stațiunii turistice Parâng. „Pentru că siguranța turiștilor care urcă în Parâng este și rămâne un obiectiv esențial pentru mine, am solicitat încă o verificare atentă a instalației de transport pe cablu de către specialiștii acreditați în acest scop, înainte de a lua măsura repunerii acestuia în funcție, la dispoziția turiștilor. În același timp, așa cum am mai spus, planul nostru este acela de a identifica soluțiile de finanțare pentru a înlocui vechiul telescaun din Parâng cu o nouă instalație de transport pe cablu, de tip telegondolă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Până atunci, turiștii care doresc să urce în zona montană a stațiunii Parâng au la dispoziția telescaunului TS1, care pornește din imediata vecinătate a Complexului Hotel Rusu.
Între timp, un alt accident oarecum similar petrecut la un parc de distracții din Țara Hațegului, s-a încheiat cu accidentarea unui număr de 4 copii, după ce cablul unei instalații de tip tiroliană s-a rupt iar cei mici au căzut. Acest accident este însă mult mai grav decât cel petrecut în Parâng, având în vedere că este vorba despre copii accidentați, în primul rând, dar și despre o exploatare neconformă a instalației. Privind oarecum comparativ cele două incidente, se pun în mod firesc câteva întrebări: tiroliana de la complexul de agrement din Țara Hațegului avea verificările tehnice necesare și aprobarea ISCIR pentru a funcționa? Personalul de acolo era instruit și autorizat pentru exploatarea instalației?
Așa cum o altă întrebarea firească este cât de sigure sunt în prezent instalațiile de transport pe cablu și instalațiile de divertisment de tip tiroliană din România?