Centrala electrică de la Mintia poate beneficia de gaze naturale, necesare în procesul tehnologic, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat o decizie în această direcție.
Aceasta este considerată a fi unul dintre pașii extrem de importanți pentru construirea conductei de transport gaze naturale care va asigura alimentarea Centralei Mintia. Ministerul Energiei precizează că această conductă va alimenta însă și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici. Conducta va traversa extravilanul și intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.
„Asigurăm practic materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcţiei centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% şi, deci, de un sprijin substanţial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziţie verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului și pentru renașterea sectorului energetic în zonă. Am mai spus și reiterez, nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, preciza Sebastian Burduja.
Proiectul ”Conductă de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia” cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat, proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 129/2023.
Proiectul are o valoare totală de 300.688.749,27 lei (60.429.017,71 euro), iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 33.970.205,58 lei (6.826.947 euro).
Centrala electrică de la Mintia va fi una foarte modernă, cea mai performantă din Europa, cu o putere instalată de 1.700 MW. Noua capacitate energetică trebuie să fie finalizată până în data de 31 decembrie 2026.