Sâmbătă, 20 iulie 2024 momârlanii își dau întâlnire la Nedeia și Hramul Schitului Sfântul Ilie din Poiana Muierii

Sâmbătă, 20 iulie 2024 momârlanii își dau întâlnire la Nedeia și Hramul Schitului Sfântul Ilie din Poiana Muierii

Tradiție seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor și de la confluența județelor Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Hunedoara, nedeia de la stâna din Poiana Muierii, în Munții Șureanu, despre ale cărei rădăcini s-au găsit atestări documentare începând cu anul 1484, acum 540 de ani, așteaptă și în acest an laolaltă iubitorii de tradiție și folclor.

Evenimentul se va desfășura în ziua de sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 10:00 și este organizat de Consiliul local și Primăria orașului Petrila, Asociaţia crescătorilor de animale din Muntele Sterminosu – Poiana Muierii, în colaborare cu Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila), Schitul Ortodox Român Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Duminica Mironosițelor.

”Nedeia din Poiana Muierii este una dintre cele mai frumoase sărbători cu tradiție a noastră, a petrilenilor. După datină, dis de dimineață, în funcție de depărtare, locuitorii din satele din vecinătatea muntelui iau drumul plaiurilor pentru a ajunge la timp la nedeia pe care o așteaptă an de an, cu toate pregătirile necesare unui asemenea eveniment. Încă din moși, strămoși, bărbați și femei, copii și vârstnici, pe jos sau călare, urmau aceleași poteci care îi duceau spre locul întâlnirii din Poiana Muierii. Aici, ciobanii erau întotdeauna gazde primitoare și-i întâmpinau pe oaspeți cu mâncăruri tradiționale, specifice bucătăriei pastorale, după care se încingea o petrecere cu cântec, joc și voie bună, până la asfințit, așa cum se va întâmpla și în acest an”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Nedeia va începe, tot după datină, cu Sfânta Liturghie săvârșită în altarul de la vară ridicat lângă stâna din Poiana Muierii, urmată de un parastas pentru cei adormiți și de o rugăciune de mulțumire pentru cei vii. Evenimentul este cu atât mai important în acest an, cu cât slujba religioasă corespunde și primului hram al nou înființatului Schit ”Sf. Prooroc Ilie” din Poiana Muierii.

În plus, pe platoul din fața stânei din Poiana Muierii, va avea loc și un spectacol folcloric la care și-au anunțat deja participarea mai multe ansambluri folclorice, printre care se numără Ansamlul „Junii Petrileni”, Ansamblul „Bujorii Muntelui” și artiștii Asociației „Lirica” ș.a.

Cei care doresc să participe la una dintr ecele mai frumoase și străvechi nedei momârlănești, pot face acest lucru, accesul în Poiana Muierii fiind unul extrem de facil, cu mașina, pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag.