”My Fair Lady”, spectacol prezentat în premieră la „Opera Nights” în Piața Victoriei din Orăștie

”My Fair Lady”, spectacol prezentat în premieră la „Opera Nights” în Piața Victoriei din Orăștie

Cea de-a doua zi a ediției din acest an a Festivalului „Opera Nights” consemnează o premieră în istoria celor zece ediții ale acestui apreciat eveniment cultural derulat în județul Hunedoara.

Astfel, joi, 18 iulie 2024, de la ora 21,00 în Piața Victoriei din municipiul Orăștie publicul meloman va avea ocazia să vizioneze în premieră în cadrul acestui festival de muzică clasică, emblematica lucrare artistică „My Fair Lady” a lui Frederick Loewe pusă în scenă de Teatrul național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, sub bagheta regizorală a lui Ștefan Munteanu.

Fermecătoarea și plină de umor poveste a profesorului de fonetică Henry Higgins și a îndărtnicei dar inocentei sale eleve, tânăra florăreasă Eliza Doolittle, care se transformă într-o emoționantă poveste de viață este tema acestei opere cu accente de musical, este o transpunere muzicală a celebrului scenariu dramaturgic ”Pygmalion” scris de George Bernard Shaw în 1913.

Eliza Doolittle este o tânără care își căștigă existenta, vânzând flori pe strada. Accentul stricat și pronunția defectuoasă a fetei atrage atenția unui trecător – profesorul de fonetică Henry Higgins. Profesorul de fonetică se întâlnește într-o seară cu Hugh Pickering (colonel – un pasionat de fonetică, care venise din India să-l cunoască pe profesor). Higgins se laudă că poate să o învețe pe Eliza (care avea un accent groaznic) să vorbească precum o ducesă și să o prezinte la balul care urma să aibă loc. Hotărâtă, Eliza merge a doua zi la casa profesorului Higgins, dorind să învețe fonetica (visul fetei era să lucreze într-o florărie – lucru imposibil datorită accentului). Ea ajunge subiectul unui pariu între Higgins și Pickering.

În șase luni fata trebuie să apară la Balul Ambasadei și imediat este supusă la epuizante exerciții fonetice zilnice. Când cei doi prieteni sunt pe punctul de a renunța la pariu, Eliza reușește să-și îmbunătățească accentul și începe să vorbească impecabil. Ca răsplată pentru reușita neașteptată asupra câtorva fraze elementare, Eliza este prezentată aristocrației (la cursa de cai din Ascot). Deși vorbește impecabil, face o serie de gafe. La bal, Eliza are un succes formidabil, și stârnește admirație (aristocrația crezând că este o doamnă din înalta societate, de viță nobilă).

Deși profesorul a câștigat pariul, nu a câștigat sufletul tinerei fete. Îngrozită că în curând se vă termina șederea ei la Higgins și va trebui să-și reia vechea ocupație, Eliza nu întrevede nimic pentru viitorul ei. Profesorul, la rândul lui, acceptă cu greu ideea despărțiri de tânăra lui elevă. Filmul se încheie fără un final fericit, fără un sfârșit clar, fapt ce sporește și mai mult tensiunea dramatică.

În spectacolul „My Fair Lady” prezentat la ediția din acest an a Festivalului „Opera Nights” la Orăștie, în distribuție vor fi prezenți artiștii: Ștefan Popov (în rolul profesorului Henry Higgins), Lică Gherghilescu (Col. Pickering), Orest Pîslaru (Alfred Doolitle), Anca Dorneanu (D-na Higgins), Gabriela Dobre (D-na Pierce), Mădălin Băldău (Freddy), Mihaela Ionescu (D-na Einsfort Hill), Silviu Vizan (Dl. Einsfort Hill), Daiana Gavrilescu (D-na Hopkins), Aurelian Ghițoi (Cârciumarul), Adrian Bădilă (Harry), Iulia Stănei (Florăreasa), Mircea Găvan (Gozales), Marian Irimia (Polițistul), Adrian Pîrlea (Charles), Anișoara Botezatu (Regina), Iulian Bratu (Majordomul), Ionuț Neagu (Prințul Lothar), Veronica Răceală, Raluca Daraban, Georgiana Medeleanu și Ana Maria Mladinovici (Servante), Ștefan Lepădatu și Marius Turtoi (Valeți).

Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ochestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, dirijor: Adrian Stanache.

Participarea publicului la acest eveniment cultural-artistic este gratuită.

Festivalul „Opera Nights” – ediția aniversară cu numărul 10 – este un eveniment organizat de Consiliul județean Hunedoara, prin Centrul de Creație și Cultură al județului Hunedoara.