Între valorosul sportiv Avram Iancu și prestigiosul scriitor și om de cultură Valeriu Butulescu există nu doar o relație de firesc respect reciproc, având în vedere faptul că bibliotecarul cu nume de erou din Petroșani activează zi de zi la instituția de cultură ce poartă numele eminentului scriitor și dramaturg, ci și o veche și sinceră amiciție.
Tocmai de aceea, este cât de poate de firesc faptul că, în aceste zile în care bravul nostru înotător Avram Iancu se pregătește să atace o performanță de mare anvergură – dubla traversare înot a Canalului Mânceii – un record care aparține doar unui număr de 37 de sportivi din întreaga lume, scriitorul Valeriu Butulescu, el însuși un recordman în domeniul culturii, confirmat de faptul că este românul ale cărui lucrări sunt traduse în cele mai multe limbi de pe mapamond, i-a dedicat concitadinului său un medalion literar, în care descrie drumul spre performanțele acvatice ale lui Avram Iancu, dar și ambțiosul țel pe care și l-a propus în acest an în care România marchează un moment istoric și cultural de mare valoare: aniversarea bicentenarului nașterii lui Avram Iancu – ”Crăișorul Munților”.
Textul lui Valeriu Butulescu, pe marginea acestui subiect, intitulat simplu dar extrem de grăitor „Crăișorul Apelor…” a fost publicat pe pagina de socializare a acestuia și, cu permisiunea autorului, îl reproducem și aici, în cele ce urmerază:
„CRĂIȘORUL APELOR…”
De înotătorul Avram Iancu mă leagă multe amintiri. Era încă adolescent când, printr-o scrisoare elegant caligrafiată, mi-a solicitat o întrevedere.
Am acceptat, desigur. Cum să refuzi un om cu un astfel de nume? L-am ascultat cu atenţie, vorbind despre cărţi şi literatură. Mi-a spus că, printre altele, este înotător şi se simte făcut pentru lucruri mari. Locuieşte în Petroşani, are casă pe malul pârâului Maleea dar vrea să doboare recorduri, să înoate fluvii de la izvoare la vărsare, să traverseze mări şi lacuri.
Recunosc. Atunci am avut impresia că e vorba de teribilisme juvenile. Nu l-am întrerupt, totuşi. Şi eu avusesem vise asemănătoare la vârsta lui. Ba chiar l-am încurajat, ferm convins că dorul de recorduri o să-i treacă în măsura în care se va maturiza.
Dar n-a fost aşa. Visele lui Avram Iancu au început să prindă contur real. După două tentative eşuate de a traversa Canalul Mânecii, la a treia a reuşit.
Credeţi că s-a oprit? Nici vorbă. Găsea mereu alte subiecte. Traversarea Balatonului, a Mării Galileii, parcurgerea Dunării şi a Rinului, pe toată lungimea etc.
L-am însoţit cu gândul în toate aceste încercări temerare, care l-au făcut cunoscut în ţară şi în Europa, aducându-i zeci de mii de admiratori. Bucuria lui era şi a mea.
Avea planuri tot mai ambiţioase. Se gândea să parcurgă înot fluviul Mississippi, apoi Volga. Existau însă unele obstacole. În Mississippi trăiesc aligatori imprevizibili, iar Volga curge printr-o ţară în stare de război. Tot Europa noastră e mai sigură.
Printr-o ciudată simetrie s-a oprit iar la Canalul Mâncii. E adevărat, îl traversase o dată. Acum va încerca însă o dublă traversare: Anglia – Franţa, tur retur.
Zis şi făcut. Pe 15 iulie 2024, însoţit de echipa sa a plecat spre Anglia, deocamdată cu maşina. Însă de la Dover, va porni înot, să stabilească o nouă performanţă.
Noi, cei rămaşi pe mal, nu putem face altceva decât să ne rugăm pentru el şi să-i ţinem pumnii. Traversarea canalului e o mare loterie, vremea şi curenţii marini, când te ajută, când te încurcă.
Avram Iancu are 48 ani. Vârsta optimă pentru mari performanţe a cam trecut. Dar el, fiind un luptător înnăscut, nu renunţă. Cred că şi de data aceasta va reuşi. I-o doresc din tot sufletul.
Aşa că n-ar trebui să fiţi surprinşi dacă anul viitor îl veţi vedea iar la Dover, încercând o triplă traversare. Un record cum nimeni nu a mai reuşit vreodată.
Mult succes, Domnule Avran Iancu! Gândurile bune ale prietenilor să vă însoţească în această nouă aventură.
Valeriu Butulescu
***
P.S. Între timp, din cantonamentul de la Dover (Anglia), unde se pregătește intens pentru momentul în care va primi permisiunea de a-și începe ambițioasa cursă sportivă dus-întors peste Canalul Mânecii, Avram Iancu a mai primit o veste mare: fiica sa Flavia Iancu, care face parte din echipa acestei aventuri sportive și va fi pe ambarcațiunea însoțitoare în Canalul Mânecii la dubla traversare a acestuia, a fost admisă la Facultatea de Medicină din Iași.