Galeria Națională de Artă FORMA din Deva a găzduit luni, 29 iulie 2024, vernisajul Expoziției personale de pictură „FRAGMENTE ÎNVELITE ALE UNEI REVERII BAROCE” aparținând artistei IONELA BLAJ.
Artista face parte din grupul select al „Școlii de pictură de la Cluj”, expresie folosita de criticii de arta internationali pentru a descrie valul de tinere talente care au devenit vedete în arta contemporană a ultimilor 15 ani, Adrian Ghenie sau Ciprian Mureșan fiind câteva nume de maximă rezonanță din cadrul acestui grup artistic.
„Paradoxul mecanismului nostru perceptiv este că transformând tot timpul imaginile în sens, tocmai caracterul lor ne scapă. Totdeauna presupunem că vedem ceea ce de fapt numai știm, și foarte greu ne dăm în vreun fel seama de aspectul real al semnelor pe care am învățat să le interpretăm. Privind o infinitate de culori, texturi și ritmuri, eleganța liniilor, dramatismul mișcării, conchidem încrezători și cu totul rupți de lume: copacul acesta are trunchi și crengi… desenez și câteva frunze… gata, iată copacul! Aceasta este frumusețea exercițiului pe care l-am găsit în pictură – un joc socratic, a cărei întreagă forță stă în putința de a reveni la o privire nepărtinitoare asupra realității vizuale. Văzând și făcând pictură, încerc să observ extraordinarul din jur cu inocența, uluirea și delectarea cu care privește orbul ce tocmai și-a căpătat vederea. Revendic pentru mine și colecționez cu încântare fragmente ale acestor observații, fixându-le pe pânză”, a spus pictorița Ionela Blaj, în fața publicului prezent la vernisajul expoziției sale de la Deva.
Expoziția intitulată „FRAGMENTE ÎNVELITE ALE UNEI REVERII BAROCE” este un eveniment cultural organizat de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 29 iulie – 9 august 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00 și poate fi vizitată gratuit la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva.
Foto: DGAMPT Hunedoara