Parte esențială a turismului modern, bucătăria tradițională, devine un reper important pentru cei care vizitează Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor și care vor să se bucură de gastronomia locală, deosebit de ofertantă a acestei regiuni.
Începând cu data de 25 mai 2025, la Petrila se deschide primul Punct Gastronomic Local din această localitate reprezentativă pentru Ținutul Momârlanilor. Denumit „Casa de pe Deal” acesta este deschis chiar în mica fermă administrată de familia Florin și Adela Gîrgă, pe strada Taia nr. 101 B din orașul Petrila.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca este convins că acest prim obiectiv de turism gastronomic local va avea succesul binemeritat și va constitui un model de antreprenoriat și pentru alți localnici, astfel încât turismul în orașul Petrila să poată fi impulsionat și intensificat inclusiv pe acest important capitol, al ofertelor gastronomice locale specifice momârlanilor. La acest punct gastronomic vor fi servite preparate tradiționale și de calitate: brânză telemea, iaurt, lapte, carne, slănină, cârnați de casă și multe altele, toate făcute în casă, cu grijă și pricepere.
„Ne dorim să promovăm Petrila cu tot ceea ce are ea mai frumos și să le arătăm tuturor celor care ne vizitează că în Ținutul Momârlanilor Petrileni pot găsi o veritabilă oază de frumos, dar și o destinație gastronomică cu bun gust. Astfel, în data de 25 mai 2025, se deschide primul Punct Gastronomic Local din orașul Petrila, un loc în care atât oamenii locurilor, dar și turiștii care ajung pe aceste meleaguri pot descoperi cele mai gustoase bucate, autentice și definitorii pentru comunitatea localnicilor din Valea Jiului. Rod al unei prime inițiative private de acest fel, pentru care-i felicit pe cei care au materializat acest proiect, familia Florin și Adela Gîrgă, cei care administrează Mica Fermă „Casa de pe Deal”, noul Punct Gastronomic Local de la Petrila, situat pe strada Taia nr. 101B, își așteaptă oaspeții, începând de duminică, 25 mai, cu bucate alese din zestrea culinară a momârlanilor. Poftă bună!”, a spus primarul Vasile Jurca.
Punctele gastronomice locale reprezintă un concept emergent în peisajul culinar rural din România, având ca scop promovarea și valorificarea bucătăriei tradiționale autentice. Acestea oferă o oportunitate unică de a experimenta mâncăruri locale, pregătite după rețete specifice zonei, într-un cadru familial și autentic.
Un punct gastronomic local este un loc specializat în prepararea și servirea mâncărurilor tradiționale, specifice unei anumite regiuni sau comunități. Acestea se disting prin utilizarea produselor locale de calitate și prin autenticitatea rețetelor urmate, asigurând astfel păstrarea tradițiilor culinare ale zonei. În esență, un punct gastronomic local este un ambasador al culturii gastronomice a locului în care se află, oferind oamenilor oportunitatea de a experimenta și învăța despre bucătăria locală.