După succesul repurtat cu înființarea primului summit montan din România – TOP 9VJ – Asociația de EcoTurism Valea Jiului și CNIPT Uricani vine cu o nouă propunere de circuit turistic montan în regiunea Văii Jiului pentru pasionații de aventură în natură: „Itinerariul cascadelor Văii Jiului”.
Rod al unei noi inițiative dezvoltate de acest inimos promotor al turismului din Valea Jiului, Sorin Inel de la CNIPT Uricani, „Itinerariul Cascadelor Văii Jiului” propune un circuit turistic pe cele mai frumoase văi ale „Țării dintre Jiuri” în care puteți descoperi 30 dintre cele mai frumoase cursuri de apă de munte care formează tot atâtea impresionante cascade. „Într-o regiune montană cu un bazin hidrografic așa cum este Valea Jiului sau mai bine zis bazinul superior al râului Jiu din zona montană, respectiv Depresiunea Petroșani, o zonă în care piemonturile sunt fragmentate de cursurile de apă care alimentează Jiurile, cel de Vest (românesc) și cel de Est (unguresc), pe care aș vrea s-o numesc mult mai simplu: Țara dintre Jiuri, oferă drumețului un potențial turistic plin de surprize. Această drumeție de descoperire a Cascadelor Văii Jiului am vrut să o numim rută, circuit, itinerariu, traseu, dar va fi cum vor dorii participanții, pentru noi vor rămâne Cascadele Văii Jiului, un proiect turistic de suflet, prin care să ne cunoaștem o partea a potențialului turistic al Văii”, spune Sorin Inel.
Acesta recunoaște faptul că până și crearea acestui itinerar al Cascadelor Văii Jiului, a fost o provocare pentru voluntarii Asociației EcoTurism Visit Uricani, familiarizați cu punctele de atracție ale arealului montan al regiunii. „Nu eram pregătiți să descoperim 30 de cascade atât de frumoase pe pâraiele ce alimentează cele două Jiuri. Poate că unele sunt abia vizibile vara, datorită secetei din sezonul cald, altele sigur te așteaptă să-ți răcorești picioarele după o drumeție până la ele, iar majoritatea îți vor arăta curcubeul creat de trecerea razelor de soare prin particulele fine de apă din jurul cascadei, însă circuitul constituie probabil una dintre cele mai frumoase incursiuni turistice în Depresiunea Văii Jiului”, explică Sorin Inel.
Acesta precizează că traseele spre cascade nu sunt grele, sunt simple plimbări în natură, pe firul apei, la unele chiar prin părău (nemarcat, de exemplu cascada Arsa, Junicii), care pot fi parcurse atât perpedes în ritm de drumeție (100%), cât și cu bicicleta (98%, spre exemplu cascadele din Arsa, Șigleului, Sohodol, Ungurului, Junicii unde mai sunt 2-300 de metri până la cascadă care nu pot fi parcurși cu bicicleta), iar în mare parte, aceste trasee sunt nemarcate.
Chiar și așa, toate informațiile privind parcurgerea acestui circuit sunt disponibile pe pagina de web: https://visituricani.eu/itinerariulcascadelor.html , acolo unde organizatorii vă recomandă și să vă înscrieți, pentru ca, odată ce ați făcut dovada parcurgerii integrale a „Itinerariului Cascadelor Văii Jiului”, această performanță să fie și recunoscută oficial și premiată de organizatori.
„Această drumeție de descoperire a Cascadelor Văii Jiului am vrut să o numim rută, circuit, itinerariu, traseu, dar va fi cum vor dori participanții, pentru noi vor rămâne Cascadele Văii Jiului, un proiect turistic de suflet, prin care să ne cunoaștem o partea a potențialului turistic al Văii”, mai spune Sorin Inel, inițiatorul proiectului.
Acest tur începe:
- de la ce cascadă vrei tu, atunci când vei avea timpul necesar să vizitezi;
- atunci când vrei să pozezi o cădere de apă;
- când răcoarea văilor și a cascadelor te cheamă;
- când îți dorești să auzi susurul apei printre stânci;
- atunci vând vrei tu.
Poate vă întrebați de unde această idee de crea acest tur, itinerar, rută, circuit al cascadelor Văii Jiului. Sorin Inel recunoaște că pasionații de munte din Valea Jiului reuniți în Asociația EcoTurism VJ cochetau cu ideea de a dezvolta această formă de turism de mult timp, încă din 2017, atunci când CNIPT a dezvoltat proiectul de cicloturism „Cascade pe două roți” iar mai apoi, după ce mulți dintre finaliștii Summitului montan TOP9VJ au lansat propunerea unui circuit al cascadelor și împreună cu o continuare a summit-ului montan care, din acest an, a fost completat și cu un al zecelea vârf, devenind TOP10VJ.
„Spectacolul muntelui, ne uimește permanent și ne inspiră sentimente de liniște,pace și mulțumire. Participarea (la TOP9VJ), mi-a confirmat încă o dată faptul că liniștea și libertatea s-au născut la munte. Muntele înseamnă înțelepciune, adevăr și frumusețe! Zâmbetul și muntele, sunt terapii gratuite!”, spune veteranul montaniard Antonică Stancău, primul finalist al TOP9VJ.
Circuitul „Itinerariul Cascadelor Valea Jiului” debutează oficial la 1 Iunie 2025 și, după cum dau asigurări organziatorii, poate fi parcurs lejer, în drumeție pedestră sau cu bicicleta (în proporție de 98%) de orice iubitor al muntelui, indiferent de vâstră și este unul destinat oricui, fără nici un fel de restricții, oferind tuturor oportunitatea de a descoperi și fotografia peisajele de vis ale cascadelor Văii Jiului.
Succes!