Câștigătorii ediției a V-a a concursului de eseuri pentru liceeni: „Memoria ca datorie”

Câștigătorii ediției a V-a a concursului de eseuri pentru liceeni: „Memoria ca datorie”

În județul județul Hunedoara, la fel ca și peste tot pe cuprinsul țării, pentru patrioții reuniți în cadrul Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria” nu există o altă misiune mai nobilă și, în aceslași timp, mai necesară decât aceea de a face tot posibil ca memoria bravilor noștri înaintași trecuți în cartea de istorie sub onorantul titlu de eroi ai națiunii române să fie păstrată și respectată cu sfințenie, iar cultul eroilor să fie astfel lăsat moștenire către noi și noi generații de români.

În acest context se înscrie și acțiunea inițiată de Dorel Șchiopu, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria” sub genericul „Memoria ca Datorie”, acțiune care îmbracă forma unui concurs de eseuri pe teme istorice destinat elevilor de liceu, concurs care în anul 2025 a ajuns la ediția cu numărul cinci.

Zeci de eseuri ale unor tineri pasionați de istorie din județul Hunedoara, dar și din județene Gorj, Sibiu și Alba au fost transmise și în acest an către comisia de jurizare formată din trei reputați istorici: prof.dr. Gheorghe Florin Ghețău (din Lupeni), prof.dr. Dorin Petresc (din Deva) și Ioan Dorel Șchiopu (din Vulcan) – cu toții eminenți membrii ai Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”. După cum precizează Ioan Dorel Șchiopu, tema concursului „Memoria ca datorie” din acest an a fost dedicată trecerii a 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan, eroii răscoalei din Transilvania de la 1784, a căror execuție de o mare cruzime avea să se producă în ziua de 28 februarie 1785, la Alba Iulia, când cei doi eroi ai națiunii române au fost trași pe roată. „Execuţia prin tragere pe roată s-a desfăşurat în fața a 2515 oameni, tineri și vârstnici, bărbați, femei și copii, aduși din 419 localităţi din comitatele răsculate ale Transilvaniei, după un ritual destinat să inducă suferință maximă condamnaților și să inspire teroare în rândul iobagilor. Mai întâi a fost executat Cloşca, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea. Corpurile le-au fost tăiate în 4 părţi şi puse în ţeapă în cele mai importante localităţi din comitatele Alba şi Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crişan, care s-a sinucis în celulă pentru a evita execuția, a fost tratat în aceeaşi manieră. Aceasta a fost ultima execuție de un astfel de barbarism nu doar din Imperiul Habsburgic, ci din întreaga Europă”, spune istoricul Ioan Dorel Șchiopu.

Acesta a dezvășuit faptul că eseurile pe această temă primite de la liceenii participanți la ediția din acest an a concursului „Memoria ca datorie” s-au dovedit a fi veritabile lecții de patriotism, de omagiu adus celor trei bravi eroi martiri ai românilor: Horea, Cloșca și Crișan.

Potrivit tradiției, rezultatele concursului de eseuri istorice „Memoria ca datorie” și premierea laureaților, se fac cu prilejul Zilei Eroilor care, în acest an, este sărbătorită, la 29 mai. Câștigătorii edițieid in acest an a concursului, desfășurat cu tema „Strigăt și revoltă” vor fi premiați în cadrul manifestărilor publice care sunt organizate de autoritățile publice în colaborare cu Asociația Națională „Cultul Eroilor-Regina Maria”. Câștigătorii ediției din anul 2025 a concursului de eseuri ”Memoria ca datorie” sunt următorii:

La categoria claselor a IX – a:

  • Locul I: Dăianu Gabriela-Denisa – Liceul Tehnologic ,,Henri Coandă’’ Tg. Jiu
  • Locul II: Bourel Sidonia Claudia – Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazu’’ Vulcan
  • Locul III: Bălescu Ramona Alexandra – Colegiul Național „George Coșbuc” Motru
  • Mențiune: Morariu Oliviu Vasile – Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Alba Iulia
  • Mențiune: Burcea Ingrid Ionela – Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazu’’ Vulcan

La categoria claselor a X – a:

  • Locul I: Moraru Antonia Elena – Liceul Teoretic ”Mircea Eliade„ Lupeni
  • Locul II: Avram Alexandra Bianca – Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Alba Iulia
  • Locul III: Jianu Adelina Maria – Colegiul Național „George Coșbuc” Motru
  • Mențiune: Cazan Maria Gabriela – Liceul Teoretic Novaci
  • Mențiune: Stan Adelina- Liceul Teoretic Novaci

La categoria claselor a XI – a:

  • Locul I: Mănescu Daris Mihai – Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu
  • Locul II: Toporîște Bogdan-Constantin – Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” Tg. Jiu
  • Locul III: Opre Raluca Andreea – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
  • Mențiune: Deaconescu Andrada-Elena – Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Tg. Cărbunești
  • Mențiune: Tamaș Maria – Seminarul Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia

Premiul special „Gheorghe Ile” (acordat în memoria celui care a fost președinte al Filialei Hunedoara a ANCERM și primar al municipiului Vulcan) i-a revenit anul acesta elevei: Feszner Anelisa Maria de la Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazu’’ Vulcan (pentru cea mai bună lucrare transmisă de un participant din municipiul Vulcan). De asemenea, elevului Matei Șchiopu (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani i-a fost acordat un premiu special, de excelență, purtând titlul concursului „Memoria ca Datorie”, pentru eseul său notat de juriu cu nota 10!

Tuturor, felicitări !