Rod al dragostei eterne mărturisite de Elisabeta Bogățan și al prețuirii Primăriei și Consiliului local al orașului Petrila față de cel care a fost, este și rămâne o flacără a culturii petrilene, Ioan Dan Bălan, ziua de 30 mai 2025 a fost una în care poezia, cântecul și cuvintele rostite drept omagiu față de cel care, în această zi, ar fi împlinit 74 de ani, au fost reperele celei de-a doua ediții a Festivalului literar-artistic „Ioan Dan Bălan” desfășurat la Casa de cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila.
Unui public format din oameni care l-au admirat și l-au prețuit pe regretatul om de cultură Ioan Dan Bălan și de amiciția căruia au avut parte, i s-au alăturat o seamă de scriitori și cărturari veniți din Deva, Timișoara, Lugoj, Tg. Jiu și Rm. Vâlcea pentru a-i aduce un omagiu, iar poeții din cadrul Grupului de poezie „Ioan Dan Bălan”, înființat de poeta Mirela Cocheci în memoria neuitatului cărturar, a dat glas unor minunate poezii care au înnobilat evenimentul.
Pe scena de la Petrila au urcat și au rostit cuvinte potrivite și discursuri emoționante ori au recitat frumoase poezii: Marius Heljiu (viceprimarul orașului Petrila), Dumitru Buțoi (președintele Filialei „Mihai Eminescu” din Timișoara a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Elisabeta Bogățan (directorul Festivalului), Mirela Cocheci (fondator al Grupului poetic Ioan Dan Bălan), scriitorii și gazetarii Nicolae Toma, Maria Rogobete, Constantin Aurel Muntoiu, Thabitta Fechetă, Gheorghe Lungu, Zenovia Zamfir, Mioara Ohîi, Gigi Bușe, Ion Ungureanu, Marin Dogaru, Gheorghe Boantă, Dumitru Tâlvescu, Daria Dalin, Valentin David, Maria Sângerean, Sorin Micuțiu, Gelu Dobrescu, Anca Ciolca, Augustin Țanca, Adriana Bociat, Carmen Pinte, Rahela Barcan, Felicia Neagu, Maria Mărioara Marin, Dorel Neamțu, Gheorghe Boantă.
Iar pentru ca emoția evenimentului să fie una în care poezia se completează armonios cu muzica, între cele două imnuri care au deschis și închis evenimentul – „Imnul Festivalului Ioan Dan Bălan” (interpretat cu pasiune și talent de membri ai Grupului „Glasuri de argint” coordonat de prof. Ileana Berki) și „Imnul Minerilor” (în interpretarea de tezaur a inegalabilei artiste care a fost Tatiana Stepa), pe scena artistică a festivalului au mai urcat folkistul Dan State (de la Rm. Vâlcea) și tinerii rapsozi petrileni Nicoleta Zătângă, Ana Maria Arsan și Frații Ciprian Viorel, Gabriel și Petru Jitea.
Pentru ediția din acest an a Festivalului literar-artistic „Ioan Dan Bălan, în dorința de a-i împlini testamentul celui cu care și-a împărțit o bună parte din viață și din creație, scriitoarea Elisabeta Bogățan a scos de sub lumina tiparului o seamă de cărți dăruite cu generozitate tuturor celor prezenți: „Momârlanii, o comunitate inexistentă în dicționare. Contribuții privind termenul de momârlan”, ediția a II-a revăzută și adăugită (Ed. Măiastra), respectiv trei volume de antologie dedicate special acestui eveniment: „Omul de Piatră. Antologia Festivalului Ioan Dan Bălan, ediția a II-a”, „La Omul de Piatră. Antologie a Grupului de poezie Ioan Dan Bălan” și „La Omul de Piatră. Chez l`Homme de Pierre” (ediție bilingvă româno-franceză a Festivalului Ioan Dan Bălan, ediția a II-a), toate apărute la Casa de editură Exclusiv.
Mai mult decât atât, interesul pentru concursul literar organizat de Elisabeta Bogățan în cadrul acestui festival, a înnobilat evenimentul cu două lansări de carte cu totul și cu totul speciale. Acestea i-au avut în centru atenției pe scriitorii Ladislau Daradics și Dumitru Sîrghie, cei doi laureați ai acestui concurs literar al cărui juriu a fost prezidat de reputatul om de litere hunedorean Paulina Popa. Dincolo de premiul considerabil de 400 de euro care a recompensat calitatea lucrărilor realizate de cei doi remarcabili scriitori, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, aceștia au beneficiat și de un tiraj considerabil al cărților pentru care au fost premiați: „Universul prozei lui Ioan Dan Bălan (critică literară” de Ladislau Daradics, respectiv „Universul literar al lui Ioan Dan Bălan – Arhitectura sufletului în cuvinte” de Dumitru Sîrghie, ambele volume fiind editate sub egida Fundației Culturale „Ion D. Sîrbu” patronată de reputatul scriitor și critic literar Dumitru Velea.
Tot cu acest prilej, scriitorul și gazetarul Dumitru Buțoi, președinte al Filialei „M. Eminescu” Timișoara a UZPR, a decernat o seamă de premii participanților la concursul internațional „Eminescu, un vis în așteptare” ediția 2024 dar și câteva premii speciale „Meritul Cultural” emise sub sigla UZPR, unul dintre acestea onorând și semnatarul acestor rânduri.
Premii au primit și talentații tineri graficieni Alina Laib, David Balog, Antonia Basarabă și Kulcsar Ariana, elevi ai cercului de artă de la Clubul Copiilor Valea Jiului coordonat de prof. Radu Chința, pentru modul în care au realizat o seamă de portrete ale lui Ioan Dan Bălan publicate în revista „Ilustrația”.
Sigur că ar fi multe de spus și de scris despre un eveniment cultural atât de complex, care a captat atenția unui public select, format cu precădere din oameni de cultură care au ales să petreacă peste 4 ore în compania literaturii, la concurență cu celebrul cântăreț Aurel Tămaș, care concerta pe scena în aer liber a Zilelor Orașului Petrila. Cuvintele sunt însă prea puține pentru a ilustra așa cum merită efortul admirabilei doamne a culturii petrilene Elisabeta Bogățan de a așeza pe un binemeritat piedestal personalitatea nemuritorului poet, prozator, eseist, scriitor, dascăl și prieten Ioan Dan Bălan. A cărui lumină caldă strălucește astfel la fel de puternic pe cerul Petrilei și al Văii Jiului, chiar și dincolo de dimensiunea sa pământeană.
Fotografii realizate de Vasile Laurențiu Sorin