Festivalul Internațional de Film Ecoperformance – IEFF 2025, ediția a V-a ajunge, în 13-15 iunie, la Petroșani

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance – IEFF 2025, ediția a V-a ajunge, în 13-15 iunie, la Petroșani

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance (IEFF), inițiat de compania Taanteatro din São Paulo, revine pentru a doua oară în România. Ediția a V-a se desfășoară între 6 și 29 iunie 2025, în 7 orașe din Brazilia, Argentina și România, reunind 44 de scurtmetraje din 23 de țări.

Tipografia Coworking Space (str. N. Bălcescu nr.2 – fosta Tipografie) din Petroșani va găzdui cea de-a V-a ediție, alături de inițiatorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective/ Asociația Macaia în colaborare cu Asociația Urban Lab Valea Jiului. Partenerii ediției din Petroșani sunt Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, Tipografia Coworking Space ce vor găzdui proiecțiile atât în spații interioare, cât și în aer liber.

Timp de 3 zile, locuitorii Văii Jiului sunt așteptați la și la activități în aer liber: proiecții, performance, instalații, drumeții, discuții, târg.

Inaugurat în 2021, la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corpul și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale și caută să depășească paradigmele antropocentrice ale performance-ului și cinematografiei.

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu anii 1990 sub bagheta artistică și armătura teoretică a artiștilor Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek din São Paulo. De-a lungul timpului, festivalul a prezentat peste 200 de scurtmetraje create de artiști consacrați și emergenți din 50 de țări (de pe 6 continente), în ediții nomade desfășurate în Brazilia, Argentina, Australia, Germania, SUA, România și Thailanda.

Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii 5 ani (printre care organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective), înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative.

În cooperare cu instituții culturale și universitare, ediția a V-a IEFF va avea loc între 6 și 29 iunie 2025 în șapte orașe din Brazilia, Argentina și România. De asemenea, o ediție online va fi transmisă pe canalul YouTube al festivalului.

Pentru această ediție, curatoarele braziliene Maura Baiocchi și Mônica Bernardes au selectat 44 de scurtmetraje din 23 de țări.„Odată cu aniversarea a cinci ani, IEFF s-a afirmat ca un punct de referință global pentru cineaștii care abordează realitățile contemporane urgente ce amenință condițiile de viață pe planeta Pământ. Invitând publicul într-o călătorie cinematografică de la Amazon la Anzi și de la Arctica la Aotearoa (Noua Zeelandă). Programul festivalului oferă o varietate de perspective artistice, indigene, feministe, queer și decoloniale care explorează tensiunile dintre corp și mediu, natură și tehnologie. În timp ce atrag atenția asupra temelor fundamentale precum pericolul exploatării, distrugerii și dispariției naturale și culturale, artiștii subliniază poetic abundența, frumusețea și intensitatea vieții”, spune curatorul Maura Baiocchi.

Juriul IEFF 2025 va fi format din regizorul Rodrigo Marcó del Pont (Argentina), artista vizuală Milla Jung și cercetătorii în artele spectacolului Maria Fernanda Miranda și Junior Romanini (Brazilia), care vor acorda premii în categoriile:
* Ecopoet[h]ics
* Eco-Drama
* Eco-Animation
* Eco-Documentary

Din 2023, premiile Environmental Dance sunt oferite de compania Christoph Winkler din Berlin.
În fiecare locație, programul va fi însoțit de evenimente complementare precum conferințe, ateliere, dezbateri, instalații și spectacole.

„Festivalul Internațional de Film Ecoperformance este un eveniment remarcabil care îmbină conștientizarea ecologică cu excelența cinematografică. Cu o selecție diversă de filme, festivalul evidențiază probleme ecologice cruciale și promovează o conexiune profundă între artă și natură. Fiecare film este atent curatoriat pentru a inspira și provoca gândirea, făcând acest festival un eveniment de neratat pentru oricine este pasionat de mediu și puterea filmului” explică Tashi Dawa, scriitor, cineast, fost vicepreședinte al Asociației Artiștilor de Film și Televiziune din Tibet

Pe lângă proiecțiile de filme, ediția ce va avea loc în Petroșani invită publicul la discuții tematice, un târg cu produse artizanale locale și la o instalație performativă. „Sedimentum” creată de Andrada Spafiu (peisagistă, din Petroșani) și Alina Tofan (artistă multidisciplinară), care explorează relațiile complexe dintre intervenția umană, memoria ecologică și transformarea solului în pigment. Instalația, plasată pe fundalul istoriei bogate a Văii Jiului, România, regiune
marcată de minerit și transformări ecologice — se imersează în actul de a picta cu pigmenți obținuți din sol, ca gest simbolic al renașterii, dar și al decăderii. Lucrarea se bazează pe cercetarea interdisciplinară a celor două creatoare, surprinzând texturi ale solului, mișcarea corpului uman, acțiunea performativă și peisajul înconjurător. Instalația pune accent pe intersecția dintre corp și lumea nevăzută a solului, creând o legătură profundă între straturile vizibile și invizibile ale pământului.

Participarea la proiecție, instalație și alte evenimente conexe sunt disponibile cu intrare liberă.