Municipiul Petroșani a găzduit sâmbătă, 7 iunie 2025, vernisajul a două expoziții de artă realizate în cadrul proiectelor comune devenite deja o frumoasă tradiție, derulate de Casa de Cultură a Studenților din Petroșani și Centrul de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca.
Pe de o parte, studenți și masteranzi care se pregătesc în domeniul Arte Vizuale – Artă Sacră al Facultății de Teologie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca au participat aici la cea de-a XLIII-a ediție a Salonului Național de Artă Sacră Contemporană. Expoziția intituală „Metoda 9 – Facere – Desfacere” a constituit cea de-a doua evaluare semestrială pentru masteranzi, dar și pentru cursanții „Școlii Luca” din Cluj Napoca.
Pe simeze au fost urcate lucrări aparținând tinerilor artiști: Ana Maria Gînfălean, Andreea Maria Pop, Elena Diana Mărăcine, Octavia Cristian Donciu, Maria Romilă, Mădălina Teodora Radu, Șerban Turculeț (cu toții din grupa Master 1), Andreea Iliescu, Andreea Florina Pușcuță, Cristina Momeu, Cristina Olimpia Sabou, Diana Dumitrița Simion, Gina Mădălina Țapu, Ana Maria Olariu, Mariana Ianchiș, Mihai Haranguș, Pr.Sorin Marcel Bejan (cu toșii din grupa Master 2), Cătălin Stanciu, Marius Ghenescu, Petruța Mioara G. (toți de la Școala Luca).
Potrivit lectorului universitar dr. Marius Dan Ghenescu, director al Asociației în Devenire „Centrul de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă de la UBB, mentor și curator al expoziției, lucrările prezentate în expoziție au fost realizate pe un suport literar inspirat din scrierile lui Ioan Alexandru, Ignatie Grecul, Ana Blandiana, Vasile Voiculescul, Lucian Blaga, Alexandru Macedonsdki, Ionel Hozoc, George Bacovia, Pascu Balaci și Valeriu Anania, dar și pe un suport Scripturistic din Vechiul Testament – Facerea. Lucrările prezentate în cadrul acestei expoziții au vizat, de asemenea, interacțiunea cu artiști clasici, moderni și contemporani, precum: Rembrandt, Monet, Van Gogh, Braque, Melevici, Vasarely, Klimt ori Ioan Șulea, Hroai Paștină, Marin Gherasim, Marcel Lupșe.
Cea de-a doua expoziție, derulată în cadrul aceluiași parteneriat organizatoric, a avut drept temă „Ekfaza revizuită sau afectivitatea imaginii în medii diferite”, proiectul aflându-se și el la cea de-a V-a ediție. Expoziția propune publicului o combinație de fotografie, poezie, pictură-pastel și metafotografie cu ProConcepte poetice de Petra (Cluj Napoca), ProConcepte în Pastel de Cătălina Popescu, Encheleida Solomon, Maria Curicheri, Marius Dan Ghenescu, Nicolae Petruța-Mioara G, Ștefan Suciu (studenți, masteranzi și colaboratori ai Secției de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj), cu ProConcepte fotografice de Sever Moldovan (fotograf din Bistrița), cu ProConcepte metaforice de prof.univ.dr. Dorel Găină (artist vizual, profesor universitar rtr. la UAD Cluj).
„Expozitiile au abordat deconstructia si reconstrucția în spatiul artelor vizuale, sublimate în reinterpretarea ekfrazei și translatarea între textul scris – imagine pictorială – imagine fotografică, o temă pe care am abordat-o plecând de la teza mea doctorat. Am reușit să realizam astfel un mix de cultură, completat și prin alăturarea a două momente artistice din domeniul muzicii, respectiv piesa „Ave Maria” interpretată a capella de Lorena Nicuța și ”Doina”, interpretata instrumental de unul dintre studentii clujeni prezenți la vernisaj”, a declarat lector univ.dr. Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților dijn Petroșani.
Aceasta a mai precizat că expoziția rămâne deschisă pentru o scurtă perioadă de timp și poate fi vizitată gratuit de iubitorii de artă din Valea Jiului.