După trei ani de la momentul în care administrația publică locală din orașul Petrila a depus un set de proiecte pentru atragerea de finanțări europene având ca scop modernizarea și, mai ales, dotarea infrastructurii din educație, primele efecte încep să apară în mod concret. În aceste zile, un prim lot de echipamente de uz școlar, de la mobilier specific până la table inteligențe și alte elemente necesare pentru dotarea unităților de învățământ au fost recepționate la toate grădinițele și școlile pentru învățământ primar și gimnazial din orașul Petrila.
Primarul orașului Petrila spune că acestea sunt doar primele elemente de infrastructură școlară care au ajuns deja la școlile și grădinițele din Petrila, urmând ca alte două loturi de echipamente, mobilier, aparate de joacă etc. să fie achiziționate în etapele următoare ale acestui proiect câștigat pe fonduri europene de către administrația petrileană. ”Noi le-am cerut tuturor directorilor de școli și grădinițe, în urmă cu 3 ani, atunci când a apărut o axă de finanțare europeană pentru dotarea unităților de învățământ, o listă cu un necesar de investiții în infrastructura necesară pentru desfășurarea, în cele mai bune condiții, a activităților educaționale din sistemul de educație. Am reușit să accesăm banii europeni și iată că deja o parte din dotările solicitate de profesori au ajuns la școlile și grădinițele din Petrila. În acest prim lot este vorba despre mobilier, bănci noi, scaune, catedra, dulapuri, table inteligente, jocuri distractive pentru copii, calculatoare, dar și mobilier și echipamente specifice sălilor de sport, de la mobilier pentru vestiare, până la saltele, mochete cauciucate, mingi și multe altele. Vor mai urma și alte două loturi iar la finalul acestui proiect vom putea spune că grădinițele și școlile primare și gimnaziale sunt dotate corespunzător pentru a face față cerințelor unui învățământ de calitate, exact așa cum ne-au solicitat profesorii și directorii de la acestei unități educaționale de pe raza orașului Petrila. În plus, tot pe acest proiect avem prinsă și reabilitarea integrală a grădiniței din Cimpa”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Acesta precizează că, din păcate, pe această axă de finanțare nu au fost eligibile și unitățile de învățământ liceal și profesional, acesta fiind motivul pentru care Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” nu este inclus în acest proiect.
Proiectul privind dotarea școlilor și grădinițelor din Petrila face parte dintr-un program accesat la ADR Vest Timișoara și face parte dintr-o categorie specială de programe europene care prevăd finanțarea unor proiecte integrate care, pe lângă investițiile în infrastructura școlară presupun inclusiv construirea unui număr de 3 blocuri de locuințe sociale, asfaltarea unor străzi și modernizarea arealului din zona unităților școlare beneficiare. Pentru realizarea acestui proiect integrat, Primăria Petrila a reușit să atragă peste 900.000 de lei din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional.
Cu toate că acestea nu sunt singurele proiecte de investiții realizate de administrația petrileană în ultimii ani care au vizat modernizarea infrastructurii din educație, primarul Vasile Jurca apreciază că încă mai sunt necesare fonduri semnificative pentru ca tot ceea ce ține de modernizarea completă a grădinițelor, școlilor și liceului din Petrila să fie realizat conform standardelor europene în materie de educație. Din fericire, după cum precizează primarul Vasile Jurca, administrația locală de la Petrila are în vedere acest aspect și acționează pe cale de consecință. ”Încă mai avem o problemă în ceea ce privește reabilitarea termică a școlilor. Cu toate că noi am avut și în acest scop o serie de proiecte pe care am reușit să le promovăm la organismele financiare europene, însă, după ce am descoperit o deficiență gravă în expertiza tehnică a acestora ne-am sesizat și am fost nevoiți să retragem acele proiecte de la ADR Vest. Acum ne propunem să refacem toate acele proiecte și să le depunem din nou pentru obținerea finanțării europene, pe noile axe de finanțare care sunt operaționale la ADR Vest. Eu îmi doresc ca toate unitățile de învățământ să beneficieze de fondurile necesare pentru realizarea acestor investiții, pe care le consider deosebit de importante în ceea ce privește asigurarea condițiilor necesare pentru buna funcționare a sistemului local de învățământ”, arată Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Pentru acest nou tip de proiecte, autoritățile locale de la Petrila au în vedere nu doar reabilitarea termică și estetică a clădirilor cu destinație educațională, ci și achiziționarea și montarea de noi centrale termice pe gaz. În același timp, Primăria Petrila își dorește ca infrastructura educațională a școlilor din oraș să crească astfel încât, pe lângă bazinul didactic de înot care urmează să fie dat în folosință nu peste multă vreme, să mai fie construite un număr de trei noi săli de sport, la Școlile 1 și 6 din Petrila, precum și la Școala din Lonea.