Pentru că alți 3 medici de familie din municipiul Petroșani urmează să se pensioneze de la data de 1 iulie 2021, ceea ce conduce la o creștere a deficitului de medici de familie de la 6 la 9 doar în această localitate, reprezentanți ai Casei Județene de Pensii Hunedoara, ai Colegiului Medicilor și Primăriei Petroșani s-au întâlnit astăzi pentru a identifica soluțiile imediate și pentru a creiona un plan de măsuri prin care să se evite riscul ca pacienții de pe listele medicilor care se pensionează să rămână fără servicii medicale primare.
Din păcate, situația este îngrijorătoare nu doar la nivelul municipiului Petroșani, ci și în alte trei localități din Valea Jiului dar și în general la nivelul județului, iar președintele CJAS, Adrian Nicolae David apreciază că perspectivele pentru următorii 5-10 ani sunt și mai alarmantă. Circa 20 de medici de familie care activează în prezent în localitățile Văii Jiului au răspuns invitației la dialog lansată de președintele CJAS, Adrian David și președintele Colegiului Medicilor din județul Hunedoara, dr. Andreea Uliţa-Sînjoan, iar în urma discuțiilor s-a convenit ca primă măsură de sprijinire a pacienților ai căror medici de familie au încetat contractul cu CJAS, în urma pensionării să fie preluați de celelalte cabinete de medicină de familie din Valea Jiului.
Președintele Colegiului Medicilor din județul Hunedoara, dr. Andreea Uliţa-Sînjoan spune însă că soluția este doar una de moment care nu rezolvă situația de fond a deficitului de medici de familie din Valea Jiului și din județul Hunedoara. ”În județul Hunedoara există un deficit de 38 de medici de familie în mediul urban și 8 medici de familie în mediul rural, la nivelul lunii februarie 2021. Cele mai mari probleme sunt în Valea Jiului, unde în Petroșani, spre exemplu, dacă era un deficit de 6 medici de familie, acum s-a ajuns la 9. La nivelul orașului Vulcan avem un deficit de 7 medici de familie iar la Petrila, de asemenea, un deficit de 7 medici de familie. Problema cea mare e că din cei 194 de medici de familie aflați în activitate în județul Hunedoara, 60 la sută au peste 60 de ani iar 2 la sută dintre aceștia au peste 70 de ani”, a declarat dr. Andreea Uliţa-Sînjoan.
Problema este cu atât mai spinoasă cu cât nici interesul medicilor față de această activitate în medicina primară nu există, din moment ce salariul unui medic de familie nu este comparabil cu cel al unui medic de specialitate, atingând doar nivelul de salarizare al unui medic rezident. În opinia președintelui CJAS Hunedoara această situație nu poate fi rezolvată decât prin schimbarea cadrului legislativ actual, care este un proces de durată, însă problema necesită o abordare serioasă și imediată pentru că riscul ca mii de oameni să rămână fără medic de familie și, în consecință, fără servicii medicale primare, este unul foarte, foarte mare. ”În viitorii ani această problemă se v-a acutiza pentru că marea majoritate a medicilor de familie au peste 65 de ani și vom avea un deficit uriaș în următorii cinci sau zece ani. Din păcate specializarea de medic de familie nu este foarte atractivă pentru tinerii medici. Este nevoie de cooperare pentru aducerea de modificări legislative și la nivel contractual astfel încât să putem depăși această problemă care este una deosebit de serioasă nu doar la noi, ci în toată țara”, a declarat Adrian David.
Acesta se declară însă mulțumit că, până una-alta, medicii de familie prezenți la întâlnirea de astăzi, au căzut de acord că pot întinde o mână de ajutor oamenilor și pot prelua o parte din persoanele care figurează pe listele de pacienți ale medicilor de familie care se vor pensiona. ”E bine că astăzi am reușit să găsim înțelegere la acești 20 de medicii de familie care au venit la această întâlnire. Vom culege date de la nivelul fiecărui cabinet de medicină de familie și vom vedea disponibilitatea de a prelua un anumit număr de pacienți de către medicii care o pot face, pentru că sunt destui medici care au încă locuri pe listele de pacienți, fiind sub numărul optim de asigurați în observație. Vom pune la dispoziție, atât noi Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara cât și Primăria Municipiului Petroșani, un număr de telefon pentru a-i îndruma pe cei care au nevoie de asistență. Aici intră persoanele care au nevoie de o adeverință sau care nu știu procedurile. Cred că vor înțelege și pacienții că e nevoie ca o perioadă de timp, chiar dacă locuiesc în Petroșani, să meargă la un medic de familie de la Petrila, Vulcan, Aninoasa, sau chiar de la Uricani. Știu că este greu mai ales pentru persoanele în vârstă, dar altă soluție, în momentul de față, nu avem. Asta este realitatea”, a mai precizat Adrian David, președintele CJAS Hunedoara.
Pentru că situația cea mai gravă a deficitului de medici de familie se regăsește la Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi s-a arătat direct interesat de identificarea unor soluții la această problemă majoră. ”Problema cea mai spinoasă este că, prin ieșirea la pensie a unor medici de familie, circa 6.000 de asigurați din întreaga Vale a Jiului au rămas sau vor rămâne, de luna viitoare, fără asistență medicală primară, astfel că era nevoie de găsirea unor soluții cât mai urgente. Au venit foarte mulți oameni la mine și mi-au semnalat această problemă, motiv pentru care am solicitat sprijinul CJAS și al Colegiului Medicilor, pentru că dânșii sunt cei care pot da răspunsurile pe care le așteaptă cetățenii. Ședința de lucru, la care au participat aproximativ 20 de medici de familie din Valea Jiului, a fost de bun – augur și, în limita disponibilității privind numărul optim de pacienți pe care pot să îi aibă înscriși pe liste, aceștia au fost de acord cu preluarea unei părți a pacienților ai căror medici de familie au încetat contractul cu CJAS, în urma pensionării. De asemenea, s-a convenit ca medicii de familie care nu au putut fi prezenți astăzi, la Petroșani, să fie contactați de reprezentanții CJAS Hunedoara, astfel încât toți asigurații să poată avea parte de asistență medicală primară. Le mulțumesc medicilor că au înțeles necesitatea preluării acestor oameni, care nu mai pot beneficia acum de serviciile medicale oferite de Cabinetele medicale individuale de medicină de familie, și îi asigur de tot sprijinul și întreaga mea implicare în rezolvarea legală a problemelor ridicate, care intră în sfera noastră de responsabilitate”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
La nivelul județului Hunedoara activitatea de medicină primară este asigurată în prezent în cabinetele unui număr de 124 de medici de familie. Dintre aceștia 60% au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că numărul celor care își vor înceta activitatea va crește constant în următorii 10 ani. Între timp, în ultimii ani, doar un singur medic a venit în județul nostru pentru a deschide un cabinet de medicină de familie.