Demersurile începute încă de acum mai bine de trei ani de autoritățile publice locale din orașul Uricani pentru declararea teritoriului administrativ al localității drept stațiune turistică de interes local sunt pe cale de a fi încununate de succes. Acest lucru este confirmat de faptul că, în aceste zile, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se propune atestarea ca stațiune turistică de interes local a orașelor Uricani (județul Hunedoara) și Brezoi (județul Vâlcea), documentul vizând și atestarea ca stațiune turistică de interes național a localității Horezu (județul Vâlcea).
”Am înaintat documentația pentru declararea orașului Uricani ca stațiune turistică încă din anul 2018 la ministerul de resort, atunci când am înțeles cât se poate de clar faptul că, odată cu închiderea ultimului bastion al industriei miniere din localitate, cele mai importante activități generatoare de venit pot deveni cele din turism sau adiacente acestuia. În ultimii ani acest lucru a devenit tot mai evident odată cu creșterea interesului investitorilor pentru crearea de noi capacități turistice, dar și odată cu creșterea constantă a numărului de turiști care au venit aici, atrași de frumusețea zonei, îndeosebi a zonei rurale și montane”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta arată însă că investițiile în turism nu se ridică încă la potențialul zonei turistice care face din Uricani un oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat, cu toate că zona devine din ce în ce mai căutată de turiști, atât din țară, cât și din străinătate. ”Pentru a încuraja dezvoltarea acestui domeniu dar și pentru a putea atrage mai mulți bani din fondurile naționale și europene de dezvoltare a sectorului de turism, una din condițiile importante este aceea ca orașul Uricani să obțină statutul de oraș stațiune turistică al Uricaniului. Mă bucur că hotărârea de guvern menită să ne confere acest statut a fost lansată în dezbatere publică, acesta fiind ultimul pas înainte ca ea să fie adoptată în ședință de Guvern. Sper din tot sufletul ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, astfel încât statutul pe care noi îl avem deja ”de facto” de foarte multă vreme, să devină și unul ”de jure”, astfel încât să putem acționa în direcția dezvoltării turismului”, a mai declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
În documentul justificativ care însoțește hotărârea de guvern, se arată că oraşul Uricani ocupă un loc important în peisajul Văii Jiului, este considerat cel mai lung oraș din România, cu o suprafata de 25.141 ha, format din localitățile componente Câmpu lui Neag, Uricani (reședința) și Valea de Brazi. Acesta se află la 29 km de Petroşani şi 125 km de Deva, accesul se face prin intermediul drumului naţional 66A (la care se lucrează în vederea conectării cu staţiunea Herculane). Totodată pe raza localităţii există un drum judeţean, DJ 672 C având o lungime de 15 km. Cea mai apropiată stație de călători CFR se află în orașul Petroșani, la distanța de 27 km, iar cele mai apropiate aeroporturi de orașul Uricani sunt: aeroportul din Sibiu, aflat la 207 km; aeroportul din Craiova, aflat la 184 km; aeroportul din Timișoara, aflat la 259 km.
Oraşul Uricani este dominat de culmile muntoase Retezat şi Vâlcan și se situează în partea de sud-vest a Depresiunii Petroşani – pe Jiul de Vest, la o altitudine de 650–725 metri, în judeţul Hunedoara. Este străbătut de la Vest spre Est de Jiul de Vest, râu ce în trecut purta numele de Jiul Românesc. Datorită poziţionării în cadrul Carpaţilor Meridionali, orașul Uricani este considerat poarta de intrare în Parcul National Retezat. Cadrul natural, de un pitoresc aparte, facilitează turiştilor posibilităţi de odihnă și sport, atât vara, cât și iarna.
În perspectiva declarării orașului Uricani ca stațiune turistică de interes local, administrația locală a brevetat și un brand de oraș, în care se specifică faptul că Uricaniul este o poartă principală de acces în Parcul Național Retezat. De asemenea, Primăria orașului Uricani a dezvoltat o serie de proiecte de investiții publice pentru dezvoltarea și promovarea turismului, având în atenție o serie de alte proiecte de anvergură în această direcție.