Chiar dacă și în Valea Jiului comunitățile de maghiar sunt din ce în ce mai restrânse din punct de vedere numeric, calitatea oamenilor și modul în care aceștia înțeleg și știu să-și facă simțită prezența în viața publică rămân la aceleași cote înalte. Acest lucru s-a făcut remarcat și zilele acestea când, în Valea Jiului au fost marcate ”Zilele culturii maghiare”.
Spre exemplu, la Petroșani, evenimentul sărbătorit în centrul civic al orașului a fost unul marcat nu doar de bunul gust al gulașului (inegalabila zestre gastronomică a maghiarimii), pregătit de adevărați maeștri bucătari de la UDMR Petroșani, UDMR Petrila, UDMR Lupeni, Școala Maghiară de la Petroșani și Centrul de zi ”Cor Jesu” de la Petroșani, ci a adus în atenția publicului o serie de ingrediente culturale autentice și de același bun gust ale muzicii și dansului, toate acestea fiind apreciate de toți cei prezenți, de la simpli trecători și până la lideri ai comunității maghiare din Valea Jiului sau până la primarul Tiberiu Iacob Ridzi. ”Mă bucur că tradițiile și obiceiurile sunt menținute și sărbătorite în mod constant, aici, la Petroșani, printr-o foarte bună colaborare între administrația publică locală și reprezentanții comunității maghiare. Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, faptul că suntem mai multe etnii, mai multe categorii de oameni, care trăim împreună, în armonie și bună înțelegere de peste 150 de ani, reprezintă pentru noi, cei din Valea Jiului, un mare câștig, o bogăție inestimabilă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Și spectacolul artistic de la Petrila, susținut de Ansamblului artistic ”Bekecs” din Tg. Mureș pe scena Casei de cultură din localitate a fost unul care a cules aprecieri unanime și ropote de aplauze din partea spectatorilor, maghiar și români deopotrivă. Impresonat a fost și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. ”M-am bucurat să fiu astăzi alături de maghiarii din orașul Petrila și din Valea Jiului la un concert excepțional susținut de Ansamblul de Dansuri Folclorice Bekecs din Miercurea Nirajului, acompaniat de Orchestra Tokos din Cluj Napoca. Aceste manifestări au ca scop promovarea relațiilor interetnice în cadrul comunităților locale, iar cetățenii orașului Petrila se bucură de o foarte bună conviețuire, indiferent de etnia din care fac parte. Felicitări organizatorilor și tuturor celor care au evoluat pe scena Casei de Cultură din Petrila și transmit tuturor maghiarilor din Petrila și Valea Jiului gânduri bune și multă sănătate!” a declarat primarul Vasile Jurca.
Zilele Culturii Maghiare din Valea Jiului din acets an s-au încheiat cu un recital artistic similar, la Lupeni, consfințind încă o dată eleganța și bunul gust al reprezentanților unei onorante comunități etnice din regiunea Văii Jiului.