Tranziția energetică la nivelul Uniunii Europene (UE) trebuie să fie, în primul rând justă, să aibă în centrul său interesele oamenilor și ale IMM-urilor, a declarat, marți, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul dezbaterii ”Securitatea energetică și competitivitatea IMM-urilor” organizată de SME Europe în marja Congresului PPE care se desfășoară la Rotterdam.
”Tranziția energetică trebuie să fie justă. Avem nevoie de programe concrete pentru finanțarea sectorului IMM și pentru regiunile mai puțin dezvoltate din UE. Impactul socio-economic al noilor reglementări europene din domeniul eficienței energetice, a mobilității, a tuturor elementelor din pachetul legislativ Fit for 55 este imens. Acest impact trebuie atenuat prin politici publice europene care să susțină competitivitatea IMM-urilor, deoarece acest sector este cel care susține economia locală, IMM-urile sunt cele care creează cele mai multe locuri de muncă. De asemenea, este nevoie se susținerea persoanelor și a familiilor vulnerabile. Sărăcia energetică trebuie combătută, inclusiv prin programe de acordare a unor compensații din bugetele naționale, dar și din bugetul UE”, a afirmat europarlamentarul UDMR, prim-vicepreședinte al SME Europe.
Invitat la dezbatere, fostul ministru pentru Energie Răzvan Nicolescu, membru în board-ul Institutului European pentru Inovație și Tehnologie, a declarat că, în tranziția energetică, UE trebuie să urmărească trei obiective în mod egal și simultan, respectiv securitatea energetică, competitivitatea și decarbonarea. ”UE are nevoie de o politică energetică comună care să țină cont în aceeași măsură de trei priorități: decarbonare, securitate energetică și competitivitate. Continuând să acordăm atenție doar uneia dintre cele trei facem o mare greșeală care va genera pierderea încrederii și a sprijinului oamenilor pentru o tranziție inteligentă cu emisii scăzute”, a subliniat Răzvan Nicolescu.
Iuliu Winkler a mai vorbit despre faptul că tranziția energetică are un important caracter strategic pentru UE și toate statele membre. ”Ne aflăm într-o schimbare profundă și ireversibilă care este accelerată de războiul din Ucraina. Este nevoie de reducerea dependențelor UE de Rusia. Aceste dependențe, prea mari, reprezintă vulnerabilități, așa cum se și vede azi”, a spus deputatul european.
În opinia sa, Politica comercială a UE este un instrument esențial în realizarea obiectivelor Pachetului verde, în înfăptuirea tranziției energetice și în reducerea dependenței de combustibilii fosili. ”Îndeplinirea obiectivelor Pactului verde presupune accesul UE la materii prime din piețe îndepărtate geografic. Pentru aceasta avem nevoie de noi acorduri comerciale ale UE cu țări precum Chile și Mexic, Australia și Noua Zeelandă”, a adăugat deputatul european.
Printre participanții la dezbaterea ”Securitatea energetică și competitivitatea IMM-urilor” s-au mai numărat europarlamentarul slovac Ivan Štefanec, președintele SME Europe, Paul Rübig, președinte de onoare al SME Europe, membru în Comitetul Economic și Social European, și Peter Hefele, director politic al Centrului ”Wilfried Martens”.