După ce un nou mesaj de alteră a fost primit de locuitorii din Petroșani, prin care era semnalată prezența unui urs pe raza localității, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, a convocat vineri, 2, septembrie în regim de urgență, membrii comisiei formate în conformitate cu prevederile OUG 81/2021 pentru luarea unor măsuri imediate în ceea ce privește prezența urșilor semnalați în zona Sălătruc.
Astfel, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, precum și cu medicul veterinar Ciprian Hodor de la Grădina Zoologică Hunedoara, specialist în capturare/tranchilizare și implicat în acțiunea de alungare, îndepărtare/ capturare și relocare a urșilor care au produs pagube în acest perimetru.
Așa cum a remarcat, însă, Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, în această zonă problema este mult mai complicată comparativ cu acțiunea similară din zona Brădet și comportă mai multe aspecte.
Astfel, vorbim în primul rând despre o zonă puternic împădurită, situată chiar la limita fondului de vânătoare, unde își fac apariția mai mulți urși, mai mari sau mai mici, în căutare de hrană, dat fiind faptul că este și perioada în care fructele se găsesc din abundență și sunt relativ ușor de procurat de aceste animale.
De asemenea, din informațiile furnizate de martori, atacul ar fi fost dat de o ursoaică cu doi pui, de circa 2 ani, dar pentru care nu s-a încheiat ciclul de creștere astfel încât să se desprindă de mama lor.
Dacă în zonă s-ar amplasa acea cușcă specială, dar în cușcă ar fi prinsă, de exemplu, doar ursoaica, iar puii sau unul dintre pui ar rămâne în afara cuștii speciale de capturare, aceștia ar putea fi condamnați la moarte, despărțiți fiind de ursoaică. Dacă, din contră, în cușcă ar intra doar un pui, ursoaica ar putea deveni agresivă și ar putea ataca oamenii, cu consecințe deosebit de grave.
Soluția imediată și cea mai sigura în cazul femelei cu doi pui constă în acțiuni de alungare/ îndepărtare din intravilanul orașului. Practic, capturarea cu capcană tip cușcă a femelelor cu pui este imposibilă fără daune majore de aceea nu este luată momentan în calcul de comisie.
Pe fondul acestor considerente, comisia special constituită conform Ordonanței 81/2021 a decis luarea celor mai bune măsuri, dar gradual. Astfel, în primul rând în zonă vor fi montate camere de supraveghere video pentru a putea stabili cu exactitate, după monitorizarea atentă a zonei timp de mai multe zile, care exemplar de urs creează probleme în zonele locuite. Măsura este necesară astfel încât să existe siguranța că, dacă se va ajunge la capturare și relocare, să fie vorba chiar de ursul care face probleme.
De asemenea, atât pentru siguranța oamenilor din zonă, a animalelor din gospodării, dar și pentru protejarea urșilor, astfel încât în nicio situație puii să nu fie despărțiți de mama lor, zona va continua să fie supravegheată 24 de ore din 24, o perioadă mai lungă de timp, pentru a preîntâmpina orice atac al sălbăticiunilor în zonele locuite. În același timp, sunt organizate concomitent acțiuni specifice de alungare/îndepărtare a animalelor spre habitatul lor, în pădure, pentru a se încerca, prin acțiunile de îndepărtare, reîntoarcerea lor în intravilanul orașului.
Ulterior, după identificarea exactă a exemplarului/ exemplarelor care creează probleme, se vor stabili următorii pași, în funcție de fiecare situație în parte, cu respectarea tuturor normelor legale în domeniu.
Din Comisia constituită în baza Ordonanței 81 fac parte primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, ai Jandarmeriei, precum și medicul veterinar de la Grădina Zoologică Hunedoara.