Echipa de creație artistică Bela Andrași – Camelia Florescu urcă treptele succesului și în 2023

Home Cultură Echipa de creație artistică Bela Andrași – Camelia Florescu urcă treptele succesului și în 2023
Echipa de creație artistică Bela Andrași – Camelia Florescu urcă treptele succesului și în 2023

Eliberat din chingile pandemiei, anul 2022 a fost unul de-a dreptul exploziv și pentru echipa de creație artistică formată din talentatul compozitor lupenean Bela Andrași și de artista completă care este Camelia Florescu (compozitor, textier și interpret). Prezența acestora în activitatea artistică din România, care a stat sub semnul succesului, a fost completată de un succes remarcabil repurtat, în egală măsură, și în Republica Moldova. Creații noi, piese în primă audiție, concerte, festivaluri, spectacole, apariții în emisiuni radio-TV, colaborări cu artiști de renume, lansări de carte sunt tot atâtea elemente care au definit activitatea celor doi artiști în anul pe care l-am lăsat în urmă.

Tot sub semnul succesului se anunță pentru Bela Andrași și Camelia Florescu și anul 2023. O primă veste bună pentru aceștia vine tot de la Chișinău, acolo unde va avea loc, în luna februarie, o nouă ediție a Festivalului de romanțe ”Crizantema de argint”, o ”soră” mai mică a reputatului Festival ”Crizantema de aur” de la Târgoviște, pe scena căruia compozițiile semnate de Bela Andrași și Camelia Florescu și-au găsit un loc de cinste în edițiile din ultimii ani.

Festivalul Internațional de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Argint” de la Chișinău a ajuns anul acesta în fața ediţiei a XXVI-a, evenimentul desfășurându-se sub egida Direcției Generale de Cultură și Patrimoniu Cultural din Primăria Chișinău și va avea loc în capitala Moldovei în perioada 23-25 februarie. Pe lista scurtă a muzicienilor acceptați, în urma concursului de preselecție, pentru participarea pe secțiunea de creație, la acest important festival de romanțe, se regăsește și numele compozitorului Bela Andrași, alături de alți prestigioși muzicieni ai genului, precum: Stelian Coman (din București), Maria Nicolescu (din Dâmbovița), Marcel Morărescu (din Târgoviște), Marin Voican (din Rm. Vâlcea), Gheorghe Trifăuțan (din Chișinău), Petre-Martcel Vârlan (din Brașov), Alexei Agachi (din Chișinău), Liuba Procopii (din Chișinău) și, desigur, Camelia Florescu (din București).

Piesele create de acești remarcabili compozitori vor fi prezentate, în premieră, pe scena Festivalului ”Crizantema de argint”, în interpretarea unor soliști valoroși acompaniați de către Orchestra de muzică populară ,,Folclor”, dirijată de Petre Neamțu (pentru secțiunea de Creație), iar pentru Secțiunea de Interpretare, acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra de muzică populară ,,Mugurel”, dirijor Ion Dascăl.

”Este o mare onoare pentru mine să prezint compozițiile mele în acest legendar, unic și fascinant gen muzical care este romanța, și pe scena celui mai valoros festival de romanțe de la Chișinău. Bucuria mea este și mai mare cu cât, odată cu prezența mea în acest festival, numele Lupeniului, orașul meu de suflet, va fi cunoscut de către oamenii de cultură din Republica Moldova. Sper ca romanțele pe care le voi prezenta la Chișinău să fie apreciate de public și, desigur, de juriu și să pot aduce Lupeniului și României și un premiu de acolo”, a declarat Bela Andrași.

Dincolo de acest eveniment muzical spre care echipa de creație Bela Andrași – Camelia Florescu își îndreaptă cu prioritate atenția în acest debut de an artistic, în preocupările acestora se numără și pregătirea altor evenimente artistice de anvergură la care vor lua parte, dar mai ales munca de creație. La acest capitol, spre exemplu, chiar în aceste zile urmează să fie lansată o baladă rock compusă de Bela Andrași pe versuri de Camelia Florescu, în care interpretarea aparține unui inedit, dar excepțional, duet format din Bela Andrași și marele tenor Sorin Lupu.

Iar aceasta nu este singurul produs muzical nou al anului 2023 pentru echipa de creație Bela Andrași – Camelia Florescu. Aceștia au realizat alte compoziții care se anunță a fi de succes, compoziții încredințate unor artiști de renume precum: Mihai Trăistariu, Silvia Dumitrescu, Denis Ștefănescu, Carmen Rădulescu, Mirabela Dauer, Gabriel Cotabiță și alții.

Toate aceste repere din activitatea lui Bela Andrași și a Cameliei Florescu nu fac decât să ne arate că pasiunea, talentul, munca și dăruirea unor artiști deosebiți, a căror legătură cu Valea Jiului și județul Hunedoara este una strânsă, sunt răsplătite cu atenția și aprecierea publicului, dar sunt tot atâtea trepte spre binemeritatul succes în lumea artelor muzicii pe care cei doi continuă să urce și în acest an și, credem, și în cei care vor urma.

Felicitări și succes, Bela Andrași și, deopotrivă, Camelia Florescu! Și abia așteptăm să vă (re)vedem și pe scenele din Valea Jiului.