Aproape 300 de absolvenți ai cursurilor de licență și masterat numără promoția cu numărul 74 a Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani. Aceștia au îmbrăcat roba și toca de absolvenți și și-au dat întâlnire miercuri, 3 iulie 2024 în Aula Magna, cu profesorii lor, cu colegii și cu părinții la festivitatea de absolvire.
”Sărbătoarea de astăzi nu este doar a dumneavoastră, a celor prezenți în sală, ci este a tuturor celor 171 de absolvenți ai ciclului I (licență) și ai celor 124 de absolvenți ai ciclului II (master), dintre care sperăm că o bună parte vor reuși să susțină lucrările de absolvire în sesiunea din această lună. Doresc să vă urez bun venit în marea familie Alumni a Facultății de Mine alături de miile de absolvenți, specialiști de top, risipiți pe toate meridianele Terrei”, le-a spus absolvenților decanul Facultății de Mine, conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț.
Acesta le-a transmis studenților că prin absolvirea Facultății de Mine, nu sunt doar absolvenți ai singurei facultăți cu acest profil din România, ci și absolvenți ai unei facultăți europene, prin apartenența la consorțiul Eureca Pro și derivatele sale, puternic ancorată prin programele de studii pe care le coordonează în cea mai acută problemă a contemporaneității și anume „gestionarea resurselor Terrei”. ”Știm cu toții însă, că dincolo de denumirea ei generică, Facultatea de Mine înseamnă mai mult decât minerit: înseamnă spirit antreprenorial și pentru afaceri, înseamnă dorința și nevoia de dezvoltare a unei infrastructuri sigure prin lucrările speciale pe care doar inginerul constructor și topograful minier le pot proiecta și executa, înseamnă grija pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă și, înainte de toate grija față de viața în sine și sănătatea fiecărui locuitor al planetei prin atenția acordată mediului înconjurător. Iată cum, prin facultatea absolvită astăzi deveniți specialiști în domenii de maximă importanță pentru societate, fie că vorbim din perspectiva apartenenței la spațiul Comunitar European, care știm cu toții, se află în avangarda unei adevărate revoluții verzi, fie că vorbim din perspectivă minieră, sens în care este de remarcat faptul că, probabil deloc întâmplător, cele mai mari puteri economice și militare ale momentului sunt și cei mai mari mineri ai planetei: China, SUA și Rusia totalizând în prezent aproape 50% din producția minieră globală”, a spus decanul Csaba Lorinț.
Și rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu le-a transmis absolvenților de la această facultate că au toate motivele să fie mândri de școala pe care au absolvit-o. „Să aveți încredere că dumneavoastră, absolvenții acestei noi generații de ingineri ai Facultății din Mine, singura de acest fel din România, sunteți viitorul acestei țări. Nu uitați că ați terminat la Petroșani și că toate generațiile care au absolvit aici, iar aici mă refer la nu mai puțin de 74 de generații, sunt ingineri care au dus faima acestei școli în întreaga lume”, a spus, în discursul său, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Din rândul celor 171 de absolvenți la licență și 124 de master, din promoția 2024 a Facultății de Mine, s-a remarcat în mod deosebit, prin rezultatele excelente la învățătură, studenta Daria Păsculescu, absolventă a programului de studii Ingineria Securității în Industrie, care, obținând media generală 9,86 devine “Șefa promoției 2024 a Facultății de Mine. Aceasta este din Petroșani și duce astfel mai departe tradiția familiei sale, părinții săi fiind ingineri și cadre didactice la Universitatea din Petroșani. „Vreau să le mulțumesc profesorilor noștri. Fără îndrumarea și încurajările lor, nu am fi ajuns aici, astăzi. Ei ne-au deschis mintea către cunoaștere, ne-au provocat să gândim profund și ne-au inspirat să ne urmăm pasiunile. Au fost alături de noi, nu doar ca dascăli, ci și ca prieteni. Iar pentru asta le suntem recunoscători!”, a declarat Daria Păsculescu, șefa de promoție de la Facultatea de Mine.
Odată ce generația 74 a Facultății de Mine și-a încheiat activitatea academică, o altă promoție este pe cale să înceapă studiile universitate la singura facultate cu profil minier din România. ”Din această perspectivă cu bucurie vă anunț faptul că suntem și vom fi în continuare aici pentru toți cei care cred că viitorul Planetei Albastre constă în gestionarea judicioasă a resurselor sale, sens în care, pentru anul universitar 2024-2025 vom organiza admitere la 6 programe de studii universitare de licență, în 5 domenii diferite, cu o capacitatea maximă de școlarizare de 300 de locuri în anul I (185 locuri alocate la buget și 115 locuri cu taxă) și 6 programe de studii universitare de masterat, în 3 domenii distincte, capacitatea maximă a acestor programe fiind de 240 locuri în anul I (71 buget și 169 cu taxă)”, a precizat conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț, decanul Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani.