Vreme de aproape două secole, cuvântul „explozie” era primit cu teamă și îngrijorare în comunitatea minerilor de la Exploatarea Minieră din Petrila și puțini erau cei care și-ar fi imaginat că, după apusul exploatării cărbunelui, acest cuvânt ca căpăta conotații pline de admirație și bucurie în nou creata Exploatare Culturală de la Petrila.
Și în acest an, al doilea în care Ansamblul Istoric EM Petrila a fost gazda unuia din spectacolele Festivalului de muzică clasică „Opera Nights”, evenimentul găzduit la Exploatarea Culturală Petrila în seara de vineri, 19 iulie 2024 s-a concrtizat nu doar într-un regal muzical de înaltă ținută, ci și într-o veritabilă explozie de sunet și lumină care au cuprins acest loc, inedit pentru un astfel de eveniment, dar totuși atât de atractiv pentru spectatori și artiști, deopotrivă.
Mai bine de 1000 de oameni (aproape dublu față de ediția precedentă) au venit la Mina Petrila pentru a lua „lumină din cultură”, pentru întâlnirea cu opera, cu muzica clasică, pentru un spectacol cu adevărat de înaltă ținută artistică oferit cu generozitate de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Totul, într-un decor fantastic care amintește de „lumina din adâncuri”, într-o lume de sunet și culoare care ne-a reamintit de „lumina” ce vine mai ales din suflet, dar și din pasiunea și talentul unor artiști absolut fascinanți având-o în frunte pe soprana Daniela Vlădescu și dirijorul Tiberiu Oprea, care ne-au plimbat în istoria muzicii clasice universale, la fosta Mină Petrila, devenită cu adevărat Exploatarea Culturală Petrila.
Publicul a rezonat până la lacrimi la „bornele” pline de emoție ale muzicii nemuritoare a lui Bethoven, Strauss, Verdi, Loewe, Mozart, Bizet ș.a., dar și la ritmurile rock-opera ale nu mai puțin celebrilor Quenn, Abba, Dona Summer, Frank Sinatra ș.a., într-un fenomenal concert ”Rock`n`Opera”, în care protagioniști au fost remarcabilii artiști Daniela Vlădescu, Doru Iftene, Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Laura Eftimie, Cristian Caragea, Marius Eftimie, Daniel Pop, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, împreună cu Orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, la conducerea căreia s-a aflat dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, ale căror acoduri sonore au pătruns direct în inimile spectatorilor.
Emoționați au fost și artiștii care, așa cum recunoștea încă din debutul spectacolului, directorul artistic al Festivalului ”Opera Nights”, soprana Daniela Vlădescu, au avut parte, înainte de reprezentație de ”un emoționant tur al acestui Muzeu în care am înțeles, cu adevărat, natura acestei meserii, truda minerilor și sufletul acestor oameni deosebiți pe care societatea nu a învățat încă să-i prețuiască la adevărata lor valoare. Dedicăm acest spectacol tuturor minerilor, din toate timpurile, cu întregul nostru respect și cu admirație pentru curajul lor, pentru munca lor, pentru viața lor.”
Potrivit unei inspirate regii artistice, întregul spectacol a fost însoțit de un fascinant show de lasere, care a îmbrăcat într-un mod absolut elegant decorul vechilor clădiri industriale din perimetrul spectacolului artistic. Inspirată și admirabilă a fost, totodată, ideea organizatorilor de a încheia acest eveniment într-o explozie de lumină, cu impresionantul foc de artificii deasupra Minei Petrila, tot un semn de omagiu pentru cei care au muncit în adâncuri, de multe ori chiar cu prețul vieții, pentru a aduce la suprafață ”lumina”.
În concluzie, așa cum foarte bine remarca și Costel Avram, omul la insistențele căruia ”Opera Nigts” a fost adusă și în atenția melomanilor din Valea Jiului, ”dacă succesul se măsoară și în numărul de spectatori, atunci acest spectacol pe care l-am găzduit aici, la ceea ce numim deja pe bună dreptate Exploatarea Culturală Petrila a fost un real succes, cu peste 1000 de spectatori prezenți. Și nu prezenți doar fizic, ci ascultând în liniște, evident implicați, acordurile celor mai celebre și mai frumoase arii de operă. Cu faldurile laserelor plutind peste ei! M-am bucurat să fiu martor la acest succes care confirmă că Mina Petrila renaște prin cultură și trăiește o nouă viață și am bucuria că acest lucru se întâmplă prin implicarea Consiliului județean Hunedoara, care este partea cea mai importantă a acestui proiect. Mulțumesc tuturor!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, cel căruia Valea Jiului îi datorează și acest minunat cadou artistic de la Petrila.
Pentru reușita acestui eveniment cultural de excepție, felicitări, Alexandru Gruian! Felicitări, Daniela Vlădescu și întregii echipe artistice a TNRO Constanța! Felicitări, Laurențiu Nistor și Costel Avram, pentru susținerea unui proiect cultural-artistic de mare valoare și pentru ideea de a aduce încă un concert de excepție la mină, în Valea Jiului!