Festivalul „Opera Nights”, reper de succes al turismului cultural în județul Hunedoara

Festivalul „Opera Nights”, reper de succes al turismului cultural în județul Hunedoara

Derulat deja de mai bine de un deceniu în județul Huneodara, Festivalul „Opera Nights” și-a câștigat deja reputația de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente culturale de acest fel din România, ci și atributul de a fi cel mai mare festival de operă desfășurat în aer liber din România.

Evenimentul constituie tototodată un repers de succes al turismului cultural în județul Hunedoara și face parte, astfel, din proiectul „Ofensiva culturală” dezvoltat de Consiliul județean Hunedoara, instituție care și-a asumat integral finanțarea acestui proiect cultural de mare anvergură.

Și pentru anul 2024, Opera Nights are un producător decis să ducă festivalul mai departe: Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Jurnalistul Alexandru Gruian, cel care a inițiat acest proiect, prin intermediul Asociației DEVArt pe care o conduce, se declară încântat de longevitatea proiectului său și de amploarea pe care acest festival a luat-o în ultimii ani. „Realitatea este că avem deja un public minunat, pentru care orice efort este justificat. Are oameni dedicați, care ne acordă tot sprijinul – de la conducerea Consiliului județean Hunedoara, până la primarii localităților implicate, echipele cu care colaborăm și fără de care nu ar fi posibil festivalul!”, spune Alexandru Gruian.

Acesta arată că din 2022, Opera Nights este un festival exclusiv finanțat de Consiliul Județean Hunedoara, care trebuie, prin însăși natura sa, să țină cont de nevoile (inclusiv culturale) ale locuitorilor din întregul județ. „Este deci absolut firească dorința de a face acest gen de spectacole accesibil pentru o cât mai mare parte a iubitorilor de operă din județul Hunedoara, iar cei care vin special pentru festival au posibilitatea să descopere zone diferite și inedite – ceea ce a făcut de fapt din Opera Nights un festival de anvergură, foarte original exact prin acoperirea unui areal semnificativ din județul Hunedoara”, a declarat Alexandru Gruian.

Și în acest an, Festivalul de muzică clasică „Opera Nights” se va desfășura, în cinci localități diferite ale județului Hunedoara, respectiv  la Brad – în 17 iulie, la Orăștie – în 18 iulie, la Petrila – în 19 iulie, la Hunedoara – în 20 iulie și la Deva – în 21 iulie. Poate că, la prima vedere, pare ciudat faptul că pentru concertul programat în Valea Jiului a fost ales orașul Petrila, însă Alexandru Gruian explică: „De ce Petrila? Pentru că este un spațiu inedit, pentru că se pretează la experimente culturale care să ne plaseze într-o zonă de avangardă. Pentru că este și un omagiu adus unei zone defavorizate, care merită mai mult. De altfel, este clar că încercăm să adaptăm repertoriul, iar cei peste 500 de spectatori prezenți anul trecut la așa-numita Exploatare Culturală Petrila au dovedit că merită. Vă mulțimi pentru consecvența participării la festivalul Opera Nights, vă așteptăm și în acest an și cum spuneam – ne dorim timp frumos!”

Organizatorii ediției din acest an a Festivalului „Opera Nights” își exprimă convingerea că un public numeros va participa la cele 5 reprezentații de operă, puse în scenă cu ajutorul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța – partener tradițional al organizatorilor în derularea acestui eveniment – și cu participarea unor artiști de primă clasă ai muzicii clasice din România.

Trebuie precizat totodată faptul că accesul publicului la toate spectacolele din cadrul festivalului sunt absolut gratuite, acestea fiind găzduire, de altfel, în spații publice cu spații generoase puse la dispoziția melomanilor din județul Hunedoara și a turiștilor care vin aici pentru acest eveniment cultural de înaltă ținută.