Finanțistul hunedorean Lucian Heiuș, decorat de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Finanțistul hunedorean Lucian Heiuș, decorat de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Cu prilejul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României, Președintele României, Klaus Iohannis a decorat mai mulți reprezentați ai acestei instituții care s-au făcut remarcați prin activitatea lor în domeniul Finanțelor Publice.

Printre cei decorați se numără și finanțistul hunedorean Lucian Heiuș, în prezent vicepreședinte al Curții de Conturi a României, căruia i-a fost atribuit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru integritatea, dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului român”.

Considerat unul dintre cei mai titrați finanțiști din țară și cu o bogată experiență în domeniu, Lucian Heiuș s-a născut în data de 13 noiembrie 1965, în Orăștie. În anul 1990 a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii Cluj – Napoca. Nouă ani mai târziu devine și absolvent al Facultății de Management Turistic și Comercial din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” din București. În 2006, a absolvit un master în cadrul Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, dar a urmat și mai multe cursuri de perfecționare în contabilitate, marketing și management, consultanță fiscală, precum și în domeniul contractelor de comerț exterior.

A fost șef al ANAF în perioada mai 2022 – mai 2023, plecând de la vârful Fiscului prin demisie. Anterior, a mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, secretar de stat în Ministerul Finanțelor și a fost nominalizat în funcția de ministru al acestui portofoliu, în cabinetul Florin Cîțu.

Lucian Heiuș a condus, pentru o perioadă de timp, și Organizația județeană a PNL Hunedoara și a reprezentat județul Hunedoara în Parlamentul României, ca deputat PNL.

Alături de Lucian Heiuș, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, prin același decret prezidențial, au mai fost decorați: Ion Mocioalcă, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, Lucian Dan Vlădescu, președinte Autoritatea de Audit, Camelia Pricopie, vicepreședinte Autoritatea de Audit, Florin Tunaru, vicepreședinte Autoritatea de Audit.