”Școala generației unificate” deschide seria evenimentelor ”Special Olympics” la Sala Polivalentă din Petroșani

”Școala generației unificate” deschide seria evenimentelor ”Special Olympics” la Sala Polivalentă din Petroșani

Peste 100 de sportivi, cu și fără dizabilități intelectuale, se vor întâlni într-o nouă ediție a proiectului „Școala generației unificate”, sub egida „ Special Olympics România”, la Sala Polivalentă din Petroșani. Evenimentul este programat pentru joi, 19 septembrie 2024, cu începere de la ora 9,00.

Elevii prezenți la eveniment vor juca fotbal și baschet, participând la abilități individuale în echipe de dublu unificat. Participanții sunt elevi ai următoarelor școli și instituții din regiunea Văii Jiului și județului Hunedoara:

  • Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani,
  • Școala Gimnazială Nr. 7 Petroșani,
  • Colegiul Economic Hermes Petroșani,
  • Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Petroșani,
  • Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Rudolf Steiner Lupeni,
  • Colegiul Național Decebal Deva și Asociația Down Valea Jiului.

Evenimentul este coordonat de profesor Ramona Gabriela Asan, membră în Comitetul Profesorilor Școlii Generației Unificate.

Special Olympics România a implicat, în perioada 2020 – 2024, un număr de 2.391 de sportivi Special Olympics cu dizabilități intelectuale și 2.810 Parteneri Unificați fără dizabilități intelectuale, din 31 de județe, care au practicat activități sportive în spiritul fair-play-ului și al incluziunii. Un total de 22.262 de elevi au fost direct implicați în activități la clasă și peste 1.500 de profesori au fost instruiți cu privire la modul în care să construiască școli și clase incluzive. „Eforturile noastre s-au concentrat pe oferirea școlilor Generației Unificate a unor oportunități de a participa la evenimente unificate, atât pentru abilități individuale, cât și pentru sporturi de echipă precum fotbalul și baschetul, aducând în mijlocul comunităților elevi cu și fără dizabilități care să practice sport”, spune prof. Gabriela Asan, coordonator al proiectului derulat în Valea Jiului.

Fundația Special Olympics din România a primit, în anul 2020, o finanțare din partea Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al U.A.E., Conducător al Abu Dhabi și Comandant Suprem al Forțelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite, prin Special Olympics International. Proiectul Școala Generației Unificate a fost implementat în 258 de școli de masă și speciale din 31 de județe și se va încheia în decembrie 2024.

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.