Interacțiuni cu cartea și scriitorii la Petrila, în „Books Walley Festival”

Interacțiuni cu cartea și scriitorii la Petrila, în „Books Walley Festival”

Orașul Petrila găzduiește vineri, 20 septembrie 2024, de la ora 16,00 cea de-a doua ediție a Festivalului „Valea Jiului Literară” – „Books Walley Festival”.

Evenimentul își propune informarea publicului iubitor de carte din orașul Petrila, dar și din întreaga Vale a Jiului, asupra noutăților editoriale care-i au drept autori pe scriitorii Văii Jiului, dar și să faciliteze interacțiunea cititorilor de carte cu scriitorii din regiune.

În cadrul evenimentului, organizat de Biblioteca orășenească „Gheorghe Ittu” din Petrila în parcul din fața Casei de cultură „Ladislau Schmidt” vor fi amenajate standuri de prezentare cu cărți scrise de către autori care s-au născut ori s-au stabilit în Valea Jiului, precum și standuri cu cărți vechi pe care vizitatorii le vor putea lua acasă. Tot aici va fi amenajată o zonă de troc unde oamenii pot aduce cărți din biblioteca personală pe care le vor putea schimba cu cele aduse de alți pasionați de lectură, din biblioteca personală a acestora.  O altă zonă a festivalului va fi destinată copiilor, care vor putea participa la activitățile pregătite de către Consiliul Elevilor de la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila, coordonați de către prof. Bianca Popescu. De asemenea, o altă zonă va fi destinată adulților, pentru relaxare și socializare.

Oana Mihaela Bălănescu, bibiliotecar al Bibliotecii orășenești „Gheorghe Ittu” din Petrila spune că, dacă la prima ediție a Festivalului „Valea Jiului Literară”, elementul inedit a fost recitalul de poezie în lectura unor autori din Valea Jiului, anul acesta a fost aleasă, ca element inedit al acestui eveniment, prezentarea celor mai recente cărți publicate de scriitori din Valea Jiului și dialogul acestora cu participanții. „Vrem să facilităm întâlnirea iubitorilor de cultură cu scriitorii din Valea Jiului și să informăm cu privire la noile apariții publicistice ale acestora. Vizitatorii vor putea interacționa cu scriitorii din Valea Jiului, care vor fi prezenți la eveniment și vor putea afla chiar de la aceștia care sunt noutățile editoriale ale anului 2024 în Valea Jiului și, desigur, vor putea achiziționa astfel de cărți, cu autograful autorilor. Vom avea desigur, și anul acesta, o tombolă cu premii, dar și alte surprize”, a declarat Oana Mihaela Bălănescu.

Spre exemplu, la eveniment și-au anunțat participarea o seamă de scriitori valoroși din regiunea noastră, precum: Elisabeta Bogățan, Ion Barbu, Dumitru Gălățan-Jieț, Gheorghe Boantă, Cecilia Feier, Adrian Ronai (toți reprezentanți ai culturii petrilene), dar și Mirela Cocheci, Marian Boboc, Augustin Țanca, Avram Iancu, Irina Boboc, Dorel Neamțu, Ianina Cupșan, Anca Ciolca, Claudiu Seerea ș.a.

„Books Walley Festival” este un eveniment al cărui concept a fost dezvoltat în anul 2023 în cadrul clubului ”Fete Neînfricate” care funcționează la Biblioteca „Gheorghe Ittu” din Petrila, ca parte a unui program național coordonat de către Fundația Progress și implementat în câteva zeci de biblioteci publice din România. Festivalul „Valea Jiului Literară” este finanțat de Primăria și Consiliul local al orașului Petrilșa, dar și de Romanian American Freedom Alliance din SUA (prin intermediul petrilencei Roxana Cristiana Nistor, stabilită în Statele Unite ale Americii).

Eforturilor depuse în organziarea acestui inedit festival cultural-educațional de către Biblioteca orășenească ”Gheorghe Ittu” din Petrila i s-au alăturat autoritățile administrației publice locale din orașul Petrila, Consiliul Elevilor de la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila, Organizația Salvați Copiii – Filiala Hunedoara și Cercul de Artă de la Clubul Copiilor Valea Jiului – Filiala Petrila, coordonat de prof. Radu Chința.

Participarea publicului la acest eveniment este gratuită și binevenită!