Politici comune pentru tineret și familie dezvoltate la nivel european de România și Italia

Politici comune pentru tineret și familie dezvoltate la nivel european de România și Italia

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero a efectuat în perioada 18-19 septembrie 2024, o vizită de lucru în Italia, ocazie cu care a avut reuniuni cu omologii săi din guvernul italian,  Eugenia Roccella, ministrul Familiei, Natalității și Egalității de Șanse, și Andrea Abodi, ministrul Sportului și Tineretului.

În contextul vizitei, demnitarul român s-a întâlnit cu conducerea Asociației Casa Internațională a Femeilor, proiect susținut de Serviciul de Coordonare a Femeilor alese de Municipalitatea din Roma, care are drept linii de acțiune prioritare primirea și sprijinirea femeilor aflate în dificultate și/sau victime ale violenței, dar și consilierea în domeniul sănătății reproductive.

Ministrul Intotero a fost însoțit la aceste reuniuni de către Gabriela Dancău, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Italia, și Alina Hagima, secretar general al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Vizita se înscrie în strategia de dezvoltare a cadrului oferit de Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic Consolidat între România și Italia, semnată la Roma de premierii Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni, cu ocazia Ședinței Comune a guvernelor român și italian din 15 februarie 2024. În acest sens, reuniunile cu cei doi miniștri italieni au reprezentat o oportunitate excelentă pentru discuții aplicate pe temele legate de portofoliile gestionate și pentru împărtășirea obiectivelor și strategiilor necesare în vederea implementării programelor de guvernare.

Ministrul român și omologii italieni au subliniat importanța politicilor adoptate în favoarea familiilor și tinerilor, prin punerea acestora pe un loc prioritar atât pe agendele naționale, dar și la nivel european, mai ales la momentul actual, când o nouă Comisie Europeană își începe mandatul. Printre temele abordate pe parcursul celor două reuniuni, amintim: necesitatea adoptării cu prioritate a unor politici pentru sprijinirea familiilor și a natalității, ameliorarea continuă a programelor pentru sprijinirea tineretului, inclusiv a studenților și a tinerilor întreprinzători, precum și pentru combaterea dependențelor de diverse tipuri și stimularea coeziunii sociale, stimularea autorităților din cele două țări pentru o acțiune coordonată, printr-un dialog constant.

În vederea atingerii unor obiective concrete legate de temele discutate, ministrul Natalia-Elena Intotero a semnat cu cei doi miniștri italieni două Protocoale de Colaborare, unul în domeniul politicilor referitoare la familie și unul în domeniul politicilor legate de tineret. Aceste documente sunt menite să întărească cooperarea între România și Italia în sectoarele respective, începând cu constituirea unor comitete tehnice, care să elaboreze o agendă comună a activităților.