La sfârșit de septembrie, la Petroșani se sună ”Adunarea Momârlanilor”

La sfârșit de septembrie, la Petroșani se sună ”Adunarea Momârlanilor”

Momârlanii de pe tot cuprinsul Văii Jiului se vor aduna, la finalul acestei săptămâni, la Petroșani, unde va avea loc o nouă ediție a evenimentului intitulat ”Adunarea Momârlanilor”.

Organizat de Consiliul local și Primăria municipiului Petroșani, ”Adunarea Momârlanilor” reprezintă o inițiativă prin care se dorește susținerea micilor fermieri și meșteșugari din comunitatea momârlănească, precum și valorificarea produselor locale, fiind în același timp un excelent mijloc de promovare a tradițiilor comunităților locale din Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor.

”Adunarea Momârlanilor” va avea loc anul acesta, pe parcursul a trei zile, în perioada 27-29 septembrie 2024, în Centrul Civic din Petroșani. Aici se va desfășura, pe parcursul celor trei zile, între orele 9,00-23,00 un Târg de produse tradiționale și artizanat.

Pentru fiecare din cele trei zile ale ”Adunării Momârlanilor”, cu începere de la ora 17,30 este programat și un spectacol folcloric. Astfel, vineri, 27 septembrie pe scena din Centrul civic vor evolua tineri artiști ai Asociației Lirica din Petroșani, Asociației Culturale Rapsodia Munților din Petroșani, Asociației „Mesagerii Iubirii” din Lupeni, iar cap de afiș sunt prestigioșii soliști de muzică populară Cornel Todea și Veta Biriș . Sâmbătă, 28 septembrie, vor urca pe scenă alți artiști ai Asociației culturale Lirica din Petroșani, Asociația Culturală „Junii Petrileni”, dar și rapsozii populari Ionela Magyari, Iordana Rad, Nelu ban Fântân și Claudia Ghițulescu. Pentru duminică, 29 septembrie, programul artistic îi va aduce în atenția publicului pe artiștii Asociației Culturale Lirica Petroșani, dar și pe rapsozii populari Ionel Marțincu, Lenuța Ciută, Teodora Filip și Victorița Lăcătușu.

”Tradițiile ne definesc ca oameni, ca societate, iar păstrarea şi respectarea acestora reprezintă un omagiu adus părinţilor noştri şi trecutului comunității în care trăim. Vă invit să facem acest lucru, împreună cu comunitatea momârlanilor din întreaga Vale a Jiului”, transmite Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, în invitația lansată cetățenilor pentru acest eveniment.