Dialoguri literare între doi cetățeni de onoare ai Petroșaniului: Valeriu Butulescu și Avram Iancu

Dialoguri literare între doi cetățeni de onoare ai Petroșaniului: Valeriu Butulescu și Avram Iancu

În seria evenimentelor culturale menite să marcheze anul aniversar „Petroșani 100”, an care marchează împlinirea unui secol de la declararea localității drept oraș, Primăria municipiului Petroșani în parteneriat cu Ziarul Exclusiv organizează o întâlnire publică, sub semnul literaturii, între doi dintre cei mai valoroși cetățeni ai acestei urbe: scriitorul Valeriu Butulescu și bibliotecarul Avram Iancu.

Între cei doi protagoniști ai acestui eveniment, programat să se desfășoare miercuri, 2 octombrie 2024, de la ora 17,00 la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani, există nu doar o veche și frumoasă prietenie, dublată de admirație reciprocă față de performanțele fiecăruia, ci și alte similitudini interesante. Spre exemplu, și Valeriu Butulescu, și Avram Iancu sunt, pe bună dreptate, cetățeni de onoare ai municipiului Petroșani. Ambii sunt oameni ale căror performanțe au trecut dincolo de granițele României. În semn de apreciere pentru toate aceste performanțe, ca urmare a deciziei adoptate de Consiliul local al municipiului Petroșani, numele fiecăruia dintre aceștia a fost atribuit unor importante instituții publice: Biblioteca municipală din Petroșani poartă astfel numele scriitorului Valeriu Butulescu, în timp ce Bazinul didactic de înot din Petroșani poartă numele sportivului Avram Iancu.

Interesant este și faptul că personalitatea celor doi cetățeni de onoare ai Petroșaniului se intersectează și pe tărâmul culturii literare. Astfel, este deja cunoscut faptul că bravul înotător Avram Iancu este bibliotecar dar și autor al unor încercări literare care s-au bucurat de un real succes în rândul publicului. Similar, despre scriitorul Valeriu Butulescu putem spune, fără teama de a greși, că este un autor „de cursă lungă”, vasta sa operă literară și dramaturgică fiind cunoscută și apreciată în România dar și în lume, cărțile sale bucurându-se de traducere în cele mai multe limbi ale pământului. Într-un fel, privind cele mai valoroase performanțe ale fiecăruia dintre acești doi oameni de succes ai comunității locale din Petroșani, realizăm că ele sunt demne de „Guines Book”.

Cu toate aceste argumente în față, este evident că o întâlnire publică, sub semnul literaturii, între cele două personalități ale vieții publice din Valea Jiului, din România și din lume, nu poate fi decât una de bun augur și una de real interes pentru public. Cu atât mai mult cu cât, în cadrul acestui eveniment, pe care semnatarul acestor rânduri este onorat de invitația de a-l modera, Valeriu Butulescu va prezenta și cea mai recentă carte publicată, o colecție de proză fantastică, în timp ce temerarul sportiv Avram Iancu va vorbi despre cea mai recentă performanță a sa, a doua traversare înot a Canalului Mânecii, o performanță dedicată Marelui Erou Național Avram Iancu (de la naștarea căruia marcăm 200 de ani) dar și Centenarului declarării Petroșaniului ca oraș.

Sunteți invitați să participați la acest eveniment inedit și deosebit, dăruit comunității de doi dintre cei mai apreciați cetățeni de onoare ai Petroșaniului: Valeriu Butulescu și Avram Iancu.

Participarea este gratuită și binevenită.