Lansare de carte Ion Barbu la Universitatea din Petroșani

Lansare de carte Ion Barbu la Universitatea din Petroșani

Remarcabilul artist petrilean Ion Barbu își onorează încă o dată titlul de ”Doctor Honoris Causa” au Universității din Petroșani, printr-un eveniment cultural ce poartă amprenta personalității sale.

Astfel, acesta își va lansa la Biblioteca Universității din Petroșani cel mai recent volum de carte, intitulat: “WE ARE THE BEATLES: IONICĂ, PAULICĂ, GEORGICĂ & RINGICĂ”, carte apărută în acest an la Editura ZUGWANG din București.

În această carte Ion Barbu reia în manieră proprie Experimentul Zaica, după circa patruzeci de ani, având drept colaboratori copiii Şcolii Gimnaziale Ion D. Sîrbu din Petrila.

„Păstrăm, ca societate, un fel de prețuire a copilăriei ca sursă de curățenie a firii, de ingenuitate a înțelegerii. Pe care apoi o maculăm, ritualic, în episoade succesive de „integrare” în ritmul lumii. Din când în când, aproape invariabil ca refugiu, anecdotă sau exponat, ne mai luminează amintirea simbolică a vreunei stări din acest timp al binecuvântării. Un „simbol” poate însă fi viu, lucrător și esențial sau să devină irelevant, îngropat „simbolic” în pustiu, în deșertăciune. Culoarea cu care copilul trăiește, privește și înțelege viața ne poate atrage o clipă privirea. Remarcabil, până și acest strop de întâlnire este o mângâiere vindecătoare a minții și a sufletului”, spune Ion Barbu, autorul cărții “WE ARE THE BEATLES: IONICĂ, PAULICĂ, GEORGICĂ & RINGICĂ”.

Albumul reprezintă este o radiografie unică în felul ei a societăţii româneşti văzută prin ochii inocenţi, dar profund analitici, ai copiilor petrileni. Totodată lucrarea se dorește a fi un nepreţuit ghid al unui oraş – Petrila – care vorba copiilor, nu se simte prea bine. Vorba unui clasic în viaţă, acest volum este radiografia unei aşezări mai tare decât orice cercetare sociologică, socială şi culturală.

Lansarea cărții “WE ARE THE BEATLES: IONICĂ, PAULICĂ, GEORGICĂ & RINGICĂ” de Ion Barbu, va avea loc joi, 3 octombrie 2024, de la ora 14,00.