Eroul Național Avram Iancu va fi omagiat, pe 15 septembrie, la Petroșani și Vulcan

Eroul Național Avram Iancu va fi omagiat, pe 15 septembrie, la Petroșani și Vulcan

Pentru reprezentanții Societății Avram Iancu păstrarea identității Marelui Erou al Națiunii Române, conducător al Revoluției pașoptiste din Transilvania este mai mult decât o simplă datorie de onoare. Asta cu atât mai mult în acest an special, în care marcăm 152 de ani de la trecerea în eternitate a ”Crăișorului Munților”, dar și în care sărbătorim, totodată, 200 de ani de la nașterea sa.

În acest context, la inițiativa Filialei Valea Jiului a Societății Avram Iancu, condusă de energicul cadru universitar dr.ing. Aurelian Nicola, cu sprijinul autorităților publice locale din  municipiile Petroșani și Vulcan, vor avea loc, în data de 15 septembrie 2024, două emoționante ceremonii dedicate bravului nostru înaintaș, Avram Iancu. „Cele două activități, pentru care am primit concursul necesar și definitoriu al administrațiilor publice locale de la Petroșani și Vulcan, fapt pentru care le mulțumesc distinșilor primari Tiberiu Iacob Ridzi și Cristian Merișanu, se vor materializa în reașezarea într-un spațiu public adecvat a busturilor Marelui patriot și Erou Național Avram Iancu, prin evocarea personalității acestuia de către prestigiosul istoric prof.univ.dr. Mircea Baron și prin întâlnirea patrioților reuniți în cadrul societății culturale Avram Iancu din regiunea Văii Jiului cu toți cei pentru care spiritul și personalitatea lui Avram Iancu se bucură de respectul cuvenit pe care avem  datoria de a-l purta acestei mari personalități a națiunii române”, spune Aurelian Nicola, președintele Societății Avram Iancu – Filiala Valea Jiului.

La Petroșani, evenimentul va avea loc duminică, 15 septembrie 2024 de la ora 13,00 în parcul de pe strada Avram Iancu, situat lângă Piața Centrală, parc care a fost redenumit prin decizia Consiliului local al municipiului Petroșani, drept „Parcul Avram Iancu”. Mai mult decât atât, o dorință mai veche a reprezentanților Societății Avram Iancu din Valea Jiului, anume aceea de a reloca bustul „Crăișorului Munților” din curtea clădirii în care se află administrația Complexului Energetic Valea Jiului într-un loc mai vizibil, din inima municipiului, a fost încununată cu succes. Astfel, în mijlocul Parcul „Avram Iancu” din municipiul Petroșani va fi dezvelit bustul Marelui Erou Național Avram Iancu, așezat de pe acum aici, pe un postament realizat cu sprijninul Primăriei municipiului Petroșani.

La Vulcan, evenimentul va avea loc în aceeași zi de duminică, 15 septembrie 2024, de la ora 15,00 în parcul central al localității de pe strada Nicolae Titulescu, lângă Spitalul Municipal, parc cunoscut locuitorilor drept Parcul Avram Iancu, chiar și fără a avea această titluatură oficială, darorită faptului că aici se află cel de-al doilea bust al „Crăișorului Munților” din seria celor trei lucrări identice realizate în Valea Jiului în urma inițiativei și actului de mecenat al inginerului Alexandru Blaj. Zona centrală a parcului din Vulcan în care se află și bustul lui Avram Iancu de la Vulcan a cunoscut, în această vară, ample lucrări de reabilitare, care au vizat în principal squarul și soclul pe care este amplasat monumentul. Aici vor avea loc, de asemenea, evocări ale personalității lui Avram Iancu și depuneri de jerbe de flori la monumentul eroului.

Reprezentanții Societății Avram Iancu, dar și primarii celor două localități din Valea Jiului invită publicul să participe la aceste activități omagiale prin care comunitatea noastră marchează, la rândul ei, așa cum se cuvine, Anul Avram Iancu, cinstind memoria celui care a fost una dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre naționale.