Salvatori din cadrul ISU Hunedoara, evidențiați de „Ziua Pompierilor din România”

Salvatori din cadrul ISU Hunedoara, evidențiați de „Ziua Pompierilor din România”

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an, la data de 13 septembrie, zi care marchează momentul istoric al Bătăliei din Dealul Spirii de la 1848 în care compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a luptat eroic cu un corp de armată al Imperiului Otoman, a fost sărbătorită astăzi pe tot cuprinsul României.

În județul Hunedoara, cu acest prilej, au avut loc o serie de activități publice în care subunitățile de pompieri din Hunedoara, Petroșani, Brad și Orăștie și-au deschis porțile pentru publicul larg. Aceștia au prezentat tehnica de intervenție a pompierilor militari și le-au destăinuit celor interesați, îndeosebi copii și tineri, ce înseamnă să lucrezi în domeniul situațiilor de urgență. De asemenea, au fost organizate puncte de informare în zonele centrale din Deva, Hunedoara, Petroșani, Brad și Orăștie, unde au fost prezentate informații utile cu privire la modul în care trebuie să ne comportăm pentru a preîntâmpina situațiile de urgență care implică intervenția salvatorilor ISU.

Evenimentul central al zilei a avut loc în Piața Unirii din Deva, acolo unde inspectorul șef al ISU ”Iancu de Hunedoara” din județul Hunedoara, lt.col. Alin Nasta, a transmis un mesaj de mulțumire tuturor pompierilor hunedoreni, a prezentat calendarul activităților desfășurate astăzi la nivelul întregului județ și i-a prezentat pe trei dintre cei mai merituoși salvatori din județul nostru. Astfel, în urma rezultatelor deosebite obținute în activitatea profesională, au fost desemnați drept:

  • Pompierul anului – plt. adj. șef Iezan Nicolae Alexandru, de la Secția de pompieri Brad
  • Paramedicul anului – plt. Ștefan Bogdan Adrian, de la Detașamentul Petroșani
  • Voluntarul anului – domnul Dragomir Andrei, care activează în cadrul Detașamentului Petroșani

În plus, în acest an, ISU Hunedoara a oferit și o diplomă pentru „Cel mai devotat pompier”. Pentru buna pregătire teoretică și practică, dar și pentru implicarea și dedicarea dovedite pe parcursul multor intervenții și misiuni, titlul i-a fost acordat plt. adj. șef Cofaru Mircea Aurelian, de la Detașamentul Petroșani.

Totodată, cei mai buni sportivi ai ISU Hunedoara au fost felicitați pentru rezultatele obținute în ultimul an, prin luptă, efort și sacrificiu. Performanțele lor, la nivel național sau international, ne amintesc că prin disciplină și devotament se pot atinge cele mai înalte culmi. Pompierii care s-au remarcat în acest domeniu au fost:

  • Plt.adj. Popovici Ciprian Flavius care a obținut locului I la Cupa ASPR la tenis de masă, categoria + 45 de ani
  • Plt. adj. Călin Daniel, care a câștigat 2 medalii de aur la Jocurile Europene ale Polițiștilor și Pompierilor care s-au desfasurat în Spania, la Torrevieja.
  • Plt. Horvath Bogdan Daniel și plt. Apostol Corneliu, care au câștigt proba de dublu la etapa națională a Cupei ASPR fotbal –tenis.

Acestora li se adaugă cei cei 8 alpiniști din cadrul ISU Hunedoara, care au obținut anul acesta locul I la competițiile internaționale de pregătire din China dar și din Ungaria. Au fost distinși cu diplome de merit: Plt. adj. șef. Varga Zsolt Csaba, Plt. adj. șef Spataru Vasile Iulian, Plt. adj. șef Albu Marian, Plt. adj. Ștefan Dani Petru, Sg. maj. Sălășan Marian Adrian, Plt. Albu Cristian, Sg. maj. Pișcureanu Diana Ionela, Plt. adj. Chirilă Andrei.

De asemenea, pentru activitatea de Informare și Relații Publice a fost recompensată sg. maj. Mateuț Roxana Caterina, care a fost apreciată și la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2023, cu diplomă de apreciere.

Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, acestora le-au fost transmise o serie de mesaje speciale venite din partea autorităților administrației locale, regionale și centrale.