Poeta Maria Sângerean și „Arderea din Cuvânt”

Poeta Maria Sângerean și „Arderea din Cuvânt”

La Casa de editură Exclusiv, fiecare nouă apariție de carte este un prilej de bucurie, de sărbătoare, de mulțumire. Aceleași sentimente guvernează și ieșirea de sub tipar a volumului de versuri „Arderea din cuvânt”, ce consemnează prima interacțiune a Casei de Editură Exclusiv cu Maria Sângerean – Sibioara, una dintre cele mai prolifice, talentate și sensibile scriitoare de poezie din județul Hunedoara.

Cartea „Arderea din Cuvânt” a poetei Maria Sângerean urmează să fie lansată oficial în 16 octombrie 2024, la Deva, în cadrul Salonului Editurilor Hunedorene”, eveniment organizat de Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” din Deva, unde Casa de editură Exclusiv va fi prezentă cu un stand de carte.

Izvorâte din inima caldă și mintea luminată a unui om cu o sensibilitate aparte, așternute pe hârtie cu atenție și migală și dăruite cititorului cu infinită dragoste, versurile poetei Maria Sângerean-Sibioara sunt asemenea focului viu de pe Muntele Sinai, sub forma căruia Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Ele au darul de a arde bland, de a dărui lumina din cuvinte, arătându-ne totodată cât de multă flacără poetică sălășluiește în mintea și în inima poetei.

Maria Sângerean-Sibioara adună în noul său volum de versuri intitulat „Arderea din cuvânt” ca într-un veritabil creuzet liric poeme de largă diversitate, atât în ceea ce privește tehnica poetică, precum și în ceea ce privește tematica abordată, demonstrând că este un veritabil om de litere, un poet inspirat și un creator de literatură desăvârșit.

În universul liric al autoarei, în cele peste 170 de pagini ale volumului „Arderea din cuvânt” se regăsesc poezii rimate și poeme în vers alb, triolete și acrostihuri, ode și imnuri, tot așa cum versurile sale îmbracă teme dintre cele mai diverse, de la poeziile izvorâte din creația folclorică și până la cele care slăvesc Creatorul ceresc, de la poezii din care răzbate un patriotism pur și până la cele ce pun în discuție elemente metafizice. Regăsim, totodată, în acest volum de versuri, emoționante poezii de dragoste tot așa cum descoperim versuri-tribut aduse, in memoriam, unor remarcabili slujitori ai condeiului, trecuți în lumea fără de sfârșit.

Deloc întâmpător, o bună parte din poeziile pe care Maria Sângerean-Sibioara a decis să le cuprindă în volumul „Arderea din cuvânt” au ajuns deja la inima cititorilor, fiind publicate fie pe rețelele sociale, fie în diverse antologii sau reviste literare, fie în cenacluri și concursuri literare, unele fiind, așa cum cititorii acestei cărți vor fi descoperit deja, laureate cu diverse premii literare.

Ceea ce atrage însă cel mai mult atenția în lectura versurilor cuprinse în volumul „Arderea din cuvânt” al distinsei poete Maria Sângerean-Sibioara este tocmai această flacără vie care izvorăște din fiecare vers, din fiecare poem, a cărei ardere este însă nu una dureroasă, ci dimpotrivă, una caldă, luminoasă, ca un dumnezeiesc balsam pentru sufletul oamenilor. Lucru cu atât mai prețios cu cât mare parte din poeziile care fac parte din această nouă colecție de versuri ale apreciatei scriitoare sibiene împământenită în plaiuri hunedorene sunt poezii scrise în perioada pandemiei. Doar un suflet de poet cu o sensibilitate deosebită poate fi capabil ca într-o perioadă a incertitudinilor existențiale, într-o perioadă dominată mai mult de „bube, mucegaiuri și noroi”, să fie în măsură să găsească în viață, în general, și în sufletul său, în special, o seamă de „frumuseți și prețuri noi”, așa cum a făcut-o, prin inspirație și har divin, Maria Sângerean-Sibioara. Stau mărturie a acestui fapt, poezii precum: „Colind însângerat”, „Cuiul tăcerii” sau „Dreapta normalitate”.

De altfel, marea majoritate a versurilor din acest volum sunt scrise de poeta Maria Sângerean-Sibioara în perioada anilor măcinați de incertitudinile și temerile oamenilor în fața unui dușman nevăzut, neauzit, nesimțit, dar de o perversitate ucigătoare. Prin poeziile sale, scrise în acea perioadă tulbure a anilor pandemiei virale, Maria Sângerean-Sibioara nu face decât să fie exact acel „leac” de care oamenii aveau (și încă mai au!) atât de multă nevoie. Iar tratamentul pe care ni-l propune, sub forma fascinantelor sale versuri, este de o simplitate și de un firesc absolut dezarmant:  încrederea în soartă și abandonarea totală în brațele bunului Dumnezeu! Astfel, poeta ne aduce prin versurile sale, „victoria împotriva nepătrunsului!”

Se dovedește astfel încă o dată, iar acest creuzet liric al Mariei Sângerean-Siboara, ce îmbracă forma unui flacon magic de leac pentru orice necaz și de afrodiziac pentru orice bucurie, este tocmai acea dovadă a faptului că cea mai frumoasă formă de ardere de tot prin care noi, oamenii, ne putem jertfi în fața lui Dumnezeu, devenind în același timp lumină pentru semenii noștri, este arderea din cuvânt, arderea prin cuvânt, arderea pentru cuvânt!

De aceea în lumea atât de frumoasă a creatorilor de poezie din toate timpurile, Maria Sângerean-Sibioara este la rândul său… lumină!