La începutul lunii iunie 2021, zeci de asociații de elevi, oameni de cultură, jurnaliști cereau expres reprezentanților Guvernului introducerea voucherelor culturale pentru elevi. Motivul este cât se poate de simplu: sprijinirea culturii și a educației de calitate în rândul tinerilor din Ramânia.
În acest sens, Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților i-a încurajat pe elevi să vină în Parlament și să facă cunoscută această inițiativă tuturor deputaților și senatorilor. La dezbaterea organizată în data de 16 Iunie a.c., cu tema „Vouchere culturale pentru elevii din învățământul preuniversitar”, principalii inițiatori: Petre STELIAN – scriitor, Liviu MIHAIU – jurnalist, Mircea DUMITRU – membru corespondent al Academiei Române și fost ministru al educației, Mircea MICLEA – fost ministru al educației, Florin IARU – scriitor, respectiv elevi, membri ai asociațiilor de elevi din România și parlamentari, au decis în unanimitate transpunerea ideii lor, într-un proiect de lege.
Potrivit deputatului hunedorean Natalia Intotero (PSD), președintele Comisiei pentru Învățământ de la Camera Deputaților, proiectul de lege privind acordarea de vouchere culturale, a fost depus în ultima zi a actualei sesiuni parlamentare (30 iunie 2021) în Parlament, în forma susținută de elevi și de societatea civilă. ”Sper ca această inițiativă legislativă să fie printre primele proiecte care vor ajunge legi aplicabile începând cu sesiunea următoare. Doamne ajută!”, a declarat deputatul Natalia Intotero.
În același timp, aceasta atrage atenția asupra faptului că parlamentarii coaliției aflate la guvernare au dat, la începutul acestei săptămâni, un vot împotriva elevilor, prin amânarea intrării în vigoare a Ordonanței nr. 50/2021, care prevedea gratuitatea la transportul școlar al elevilor, care, începând cu noul an școlar, riscă să-și plătească singuri transportul.
”Coaliția de guvernare nu lucrează pentru „România educată”, ci pentru o țară în care abandonul școlar și frustrarea elevilor stau la loc de cinste. Ordonanța propusă de Executiv înlocuiește gratuitatea cu decontul! Să ne așteptăm ca din luna septembrie să vedem elevi preocupați nu de lecții, ci de banii pe care trebuie să îi recupereze de la școală. Asta în cel mai bun caz, pentru că nu toți părinții își permit 200 de lei în fiecare lună să îi cheltuie doar pe transportul copilului. Alocațiile au stagnat, salariile sunt așa cum sunt, în ciuda creșterii economice anunțate de premier. Încotro mergem? Asigurarea transportului intrajudețean pentru elevi nu este un moft, ci o necesitate! Dacă la nivel declarativ, guvernanților le pasă de viitorul copiilor din mediul rural, de perfomanța în educație a copiilor din România, atunci să renunțe să îi trateze pe elevi ca pe niște dușmani. Pentru ei muncesc. Sfatul meu este ca Executivul să iasă de urgență din bula politică și să asigure transportul elevilor, viitorul lor și dreptul la educație!”, spune deputatul social-democrat Natalia Intotero.