În galeria trofeelor adjudecate și în acest an, în cadrul celor mai importante Saloane internaționale ale cercetării științifice de către colectivul INCD INSEMEX Petroșani, s-au mai adăugat 4 medalii de aur obținute pentru tot atâtea lucrări științifice ale inventatorilor de la prestigiosul institut de cercetare din Valea Jiului.
Acestea au fost câștigate în urma participării, cu tot atâtea lucrări, la unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, în perioada 20-22 Noiembrie 2021, evenimentul fiind desfășurat în format on-line, având în vedere contextul pandemic actual.
Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT” a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu un număr de patru invenții în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu patru Diplome de Excelență si patru medalii de aur. Astfel, INCD INSEMEX a obținut 4 medalii de aur pentru următoarele invenții:
- Stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/ toxice/ asfixiante. Autori: Șimon Marinică Adrian Bogdan – Stud. PhD., Găman George Artur – PhD. Eng. , Ghicioi Emilian – PhD. Eng., Pupăzan Gheorghe Daniel – PhD. Eng., Călămar Angelica-Nicoleta – PhD. Eng., Păsculescu Vlad Mihai – PhD. Eng., Vlasin Nicolae-Ioan – PhD. Eng., Laszlo Robert – PhD. Eng.,Burian Constantin Sorin – PhD. Eng., Florea Gheorghe-Daniel – Eng., Prodan Maria – PhD. Eng.,Cioclea Doru – PhD. Eng., Ș uvar Marius Cornel – PhD. Eng., Vass Zoltan – Eng., Moldovan Lucian – PhD. Eng., Simion Alexandru Florin – PhD. Eng. Această invenţie se referă la un stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/toxice/asfixiante în scopul obținerii de amestecuri la concentrații aflate în domeniul de explozivitate, principiul de funcționare al standului fiind bazat pe mixarea a două debite volumetrice, controlate prin microprocesoare programabile, la care gazele sunt stocate ș i vehiculate la presiunea atmosferică cu ajutorul unor injectomate cilindrice, acționate prin motoare electrice pas cu pas, astfel că circuitul gazelor nu necesită valve, iar la ieșire există o cameră de omogenizare, prevăzută cu agitator și senzor dedicat gazului inflamabil / toxic / asfixiant pentru confirmarea concentrației programate.
- Metodă de determinare invazivă continuă a vitezei aerului. Autori: Cioclea Doru – PhD. Ing., Emeric Chiuzan – PhD. Ing., Găman George Artur – PhD. Ing., Ghicioi Emilian – PhD. Ing., Gherghe Ion – PhD. Ing., Rădoi Gheorghe Florin – PhD. Ing., Boantă Corneliu Dănuț – PhD. Ing., Ianc Nicolae – PhD. Ing., Tomescu Cristian – PhD. Ing., Morar Marius Simion – PhD. Ing., Matei Adrian – Stud. PhD. Ing., Drăgoescu Răzvan – Stud. PhD. Ing. Metoda de determinare invaziv continuă a vitezei aerului, ia în considerare toată secțiunea de măsurare, se alege locul și suprafața de măsurare și se determină parametrii de stare ai aerului, se stabilesc suprafețele echivalente și centrele de greutate din cadrul suprafeței de măsurare, se configurează și se montează la locul de măsurare sistemul de determinare continuă a presiunii medii statice, dinamice, și totale a aerului, și se conectează sistemul de determinare continuă a presiunii medii, se colectează datele rezultate în urma măsurătorilor continue, în final se stabilește indirect viteza medie la nivelul suprafeței de măsurare.
- Sistem de determinare continuă a vitezei aerului. Autori: Cioclea Doru – PhD. Ing., Emeric Chiuzan – PhD. Ing., Găman George Artur – PhD. Ing., Ghicioi Emilian – PhD. Ing., Gherghe Ion – PhD. Ing., Rădoi Gheorghe Florin – PhD. Ing., Boantă Corneliu Dănuț – PhD. Ing., Ianc Nicolae – PhD. Ing., Tomescu Cristian – PhD. Ing., Morar Marius Simion – PhD. Ing., Matei Adrian – Stud. PhD. Ing., Drăgoescu Răzvan – Stud. PhD. Ing. Sistemul de determinare continuă a vitezei aerului, utilizează profile rectangulare care pot fii structurate din componente tip cruce, cu elemente de legătură din profile rectangulare liniare, elemente de rigidizare tip ș urub, tuburi Pitot-Prandtl, furtunuri primare de legătură conectate la prizele de presiune, două barilete dotate cu mai multe elemente de racord, fiecare element de racord este prevăzut cu robinet de închidere/deschidere, furtunuri de legătură secundare conectate la barilete, respectiv un aparat de măsurare a presiunii, se colectează datele rezultate în urma măsurătorilor continue, în final se stabilește indirect viteza medie la nivelul suprafeței de măsurare.
- Sistem scalabil specializat pentru verificarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – Categoria F4. Autori: Vasilescu Gabriel-Dragoș – PhD.Habil.Eng., Ghicioi Emilian – PhD.Eng., Găman George-Artur – PhD.Eng., Laszlo Robert – Stud. PhD.Eng., Kovacs Attila – PhD.Eng., Gheorghiosu Edward-Jan – PhD.Eng., Rus Daniela-Carmen – PhD.Eng., Rădeanu Cristian – PhD.Eng., Garaliu Buș oi Bogdan – Stud. PhD.Eng., Ilici Ș tefan – Eng., Miron Claudia – Eng. Invenția se referă la un sistem scalabil specializat, destinat pentru determinarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – categoria F4, care permite prelucrarea imaginilor cu scopul determinării scalabile, pe baza asignării unei dimensiuni cunoscute, exprimate în unitatea de măsură -metrul, unui reper de referință cu un anumit număr de pixeli, precum ș i prin utilizarea unui algoritm de calcul, pentru determinarea ș i monitorizarea principalilor parametri funcționali specifici, cum ar fi: traiectoria- înălțime ascensională, abatere de la verticală în două planuri perpendiculare, dimensiunile efectelor principale și secundare.
Este important de precizat faptul că toate cele 4 invenții prezentate de cercetătorii din Petroșani la Salonul de Inventică de la Cluj au mai obținut distincții similare și în cadrul altor saloane internaționale de inventică din acest an.
Salonul Internaţional al Cercetării Științifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca este înregistrat ca marcă proprie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.) de la București, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, având certificatul cu numărul 100.000. Pentru INCD INSEMEX Petroșani, participarea la acest eveniment este, în opinia directorului general dr.ing. George Artur Găman, încă un motiv de satisfacție profesională. Iar acesta este dublat de faptul că, la ediția din acest an a Salonului ”Pro Invent”, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, cercetător științific în cadrul INSEMEX Petroșani a fost cooptat și în rândul membrilor juriului.
Tuturor, felicitări !