Decizia operatorului de salubritate Brai-Cata, care operează în trei zone din centrul și nordul județului Hunedoara, de a sista activitățile de colectare a deșeurilor a generat o nouă criză la nivelul județului Hunedoara, ale cărei efecte riscă să pună în pericol sănătatea populației. Pentru a nu se ajunge aici, autoritățile județene au luat decizia de a declara starea de alertă pe teritoriul județului Hunedoara.
Decizia care a intrat în vigoare de luni, 6 decembrie 2021, a fost luată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la solicitarea A.D.I. ”Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara”, aceasta fiind valabilă în cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale afectate de suspendarea serviciilor de salubrizare.
Ca autoritate a administrației publice județene, Consiliul Județean Hunedoara insistă pe identificarea soluțiilor pentru depășirea acestui impas. În acest sens, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram, și secretarul general al județului, Dan Daniel, au participat duminică, 5 decembrie, la o întâlnire de urgență organizată la sediul Instituției Prefectului cu toți factorii decizionali, pentru deblocarea situației.
Criza gunoaielor a izbucnit după ce Consiliul județean Hunedoara a fost obligat să pună în executare o hotărâre a Tribunalului Hunedoara, prin care SC Brai-Cata SRL a fost obligată la plata sumei de 7.820.257 lei reprezentând redevența datorată din 2019-2020 Consiliului Județean Hunedoara, prin instituirea popririi conturilor bancare ale acestei societăți.
Consiliul județean Hunedoara informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că în prealabilul procedurii de executare silită s-a încercat cu bună credință procedura de eșalonare. Pentru că nu au fost îndeplinite condițiile minime legale de către SC Brai-Cata SRL, respectiv să garanteze sumele datorate, procedura de eșalonare conform Codului Fiscal a fost respinsă. CJH informează că datoria totală a operatorului SC Brai-Cata SRL către bugetul județului Hunedoara este de 27 de milioane de lei. ”Consiliul Județean Hunedoara regretă disconfortul produs cetățenilor județului Hunedoara, însă subliniază încă o dată că responsabilitatea aparține exclusiv operatorului SC Brai-Cata SRL care trebuie să respecte obligațiile contractuale și hotărârile instanțelor judecătorești. SC Brai-Cata SRL trebuie să respecte obligațiile contractuale și hotărârile instanțelor judecătorești. Este vorba despre banii hunedorenilor, despre bugetul județului Hunedoara! NU Consiliul Județean Hunedoara a generat această situație neplăcută! Cu toate acestea, ne cerem scuze pentru cele întâmplate și vă asigurăm că, împreună cu celelalte autorități responsabile, vom găsi soluții în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul Consiliului județean Hunedoara.
De partea cealaltă, reprezentanții companiei Brai-Cata informeză, tot prin intermediul unui comunicat de presă, că măsura de a sista prestarea serviciilor de salubritate a fost luată ca urmare a imposibilității de a realiza plățile necesare pentru prestarea serviciului – plata combustibilului, achitarea tarifului la depozitul ecologic, plata remunerației personalului angajat, plata obligațiilor fiscale, etc. În opinia reprezentanților companiei, situația este determinată exclusiv de către unitățile administrativ-teritoriale din Aria de Delegare BRAD/ HAȚEG/CENTRU, care, prin maniera în care au înțeles să-și îndeplinească obligațiile de achitare a contravalorii serviciului prestat la utilizatorii fără contract, au făcut imposibilă suportarea obligațiilor contractuale ale firmei. ”Pe lângă faptul că acestea au refuzat achitarea facturilor emise cu titlu de contravaloare serviciu prestat la utilizatorii fără contract, în momentul în care aceste facturi au fost puse în executare, iar legalitatea emiterii lor a fost consfințită inclusiv de către instanțele de judecată (prin încuviințarea executării silite și respingerea contestațiilor la executare), au declarat în mod fals unităților de trezorerie și unităților bancare că nu există disponibilități bănești pentru realizarea executării. Acest aspect a fost adus de către subscrisa societate la cunoștința autorităților competente în verificarea modului în care bugetele locale au fost utilizate, urmând ca aceste autorități să ia măsurile care se impun”, arată SC BRAI-CATA SRL, în Notificarea de încetare a executării serviciilor.
În aceste condiții, până la soluționarea acestei crize, 61 de localități din județul Hunedoara se află într-o situație alarmantă, ca urmare a încetării serviciilor de salubritate. Astfel, salubrizare în zonele 1 BRAD (Brad, Baia de Criș, Băița, Blăjeni, Buces, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara), 2 HAȚEG (Hațeg, Bretea Română, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Sîntămărie Orlea, Sarmizegetusa, Totești) și 3 CENTRU (Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Brănișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel, Zam), începând cu data de 04.12.2021 nu mai sunt efectuate servicii de colectare a deșeurilor. A.D.I. ”Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara” caută soluții alternative pentru a acționa în așa fel încât localitățile sus-menționate să nu fie, în pragul sărbătorilor de iarnă, sufocate de gunoaie.
Într-un comunicat al Instituției Prefectului județului Hunedoara se face precizarea că Unitățile Administrativ Teritoriale care fac parte din A.D.I. ”Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara” nu sunt responsabile de situația creată, astfel că A.D.I, conform statutului, urmează să ia toate măsurile ce se impun în vederea gestionării evenimentului cauzat de sistarea serviciilor de salubrizare în zonele 1 Brad, 2 Hațeg și 3 Centru ale județului Hunedoara, eveniment ce prin amploare poate genera epidemii respectiv poluări. În același timp, având în vedere dezbaterile pe acest subiect din spațiul public, Consiliul județean Hunedoara face precizarea că nu poartă vina acestei neplăcute situații și nu este factorul declanșator al acestei crize. Cu toate acestea, reprezentanții CJH transmit scuze pentru cele întâmplate și dau asigurări că, împreună cu celelalte autorități responsabile, se vor găsi soluții de rezolvare a acestei situații delicate, în cel mai scurt timp.