Laboratorul central de analize al Apa Serv Valea Jiului constituie este unul din compartimentele deosebit de importante în funcționarea sistemului de alimentarea cu apă potabilă al Văii Jiului, având în vedere faptul că misiunea companiei de apă din Valea Jiului este nu doar aceea de a furniza consumatorilor din regiune apă potabilă 24 de ore din 24, ci și o apă potabilă de cea mai bună calitate.
Tocmai standardele de calitatea a apei potabile sunt cele analizate și confirmate, zi de zi, în cadrul Laboratorului central de analize al Apa Serv. Dincolo de seriozitatea și profesionalismului laborantelor care lucrează aici, monitorizarea analizelor de laborator este făcută și în urma unor scheme de comparare cu laboratoare similare din state ale Uniunii Europene, în urma altor analize de verificare efectuate de DSP Hunedoara și de Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara. Mai mult, în cursul anului 2021, acest laborator a fost auditat iar în urma auditului a obținut punctajul maxim și confirmarea înregistrării sale la Ministerul Sănătății. ”Acest audit a condus la reînregistrarea laboratorului Apa Serv la Ministerul Sănătății, noutatea fiind că, dacă până acum eram înregistrați doar pentru efectuarea analizelor fizico-chimice, din acest an am obținut și înregistrarea pentru efectuarea de analize microbiologice”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.
Acesta arată că, în urma auditului extern care a fost realizat la Apa Serv, Laboratorul Central a obținut punctajul maxim, ceea ce arată că rezultatele analizelor de laborator efectuate aici sunt garantate 100%. ”Programul de auditare prin care sunt verificați o serie de parametri specifici în activitatea de analize de laborator presupune obținerea, la final a unui așa-numit scor Z. Acest scor, care certifică gradul de acuratețe al analizelor efectuate într-un astfel de laborator trebuie să fie unul sub cifra 2. Pot să vă spun că, în urma auditului realizat în anul 2021 la Laboratorul central al Apa Serv este de zero până la maxim 0,5. Acest lucru ne conferă certitudinea că rezultatele furnizate de laboratorul nostru sunt foarte bune”, spune ing. Cristian Ionică.
Desigur, pentru a se ajunge aici, în perspectiva auditului extern, Apa Serv Valea Jiului a achiziționat, în decursul acestui an, noi echipamente de lucru specifice, în același timp fiind realizate verificări metrologice și etalonări ale echipamentelor existente. De asemenea, pentru a răspunde cerințelor din standardele de specialitate, personalul din cadrul Laboratorului Central al ASVJ a participat la instruiri externe pe teme privind asigurarea calității rezultatelor în laborator.
Directorul general al ASVJ, Cristian Ionică arată că la acest Laborator sunt analizate în fiecare lună circa 400 de probe de apă, fiecare dintre acestea vizând un număr de 14 indicatori fizico chimici (pH, conductivitate, turbiditate, indice de permanganat, amoniu, nitrați, nitriți, cloruri, duritate, clor rezidual liber, aluminiu, sulfați, sulfuri și hidrogen sulfurat, culoare) și 6 indicatori microbiologici (bacterii coliforme, E.coli, enterococi intestinali, clostridium și număr total de germeni), rezultând un număr de aproximativ 4500 de analize efectuate lunar în acest laborator. ”Toate rezultatele acestor analize sunt publicate periodic pe pagina web a Apa Serv Valea Jiului, dar ceea ce pot să vă spun, ca o concluzie, este că, în cursul anului 2021, nu au fost consemnate abateri de la parametri de calitate ai apei potabile distribuite abonaților noștri. Ne mândrim cu acest lucru și ne propunem să menținem ridicată, la aceleași standarde, cotele de calitate a apei potabile în toate localitățile Văii Jiului”, a mai spus ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.