Poteca turistică tematică ”Cascadele din Valea Mării” reamenajată de voluntari

Home Reportaj Poteca turistică tematică ”Cascadele din Valea Mării” reamenajată de voluntari
Poteca turistică tematică ”Cascadele din Valea Mării” reamenajată de voluntari

Una dintre cele mai frumoase poteci turistice tematice din Valea Jiului, denumită ”Cascadele din Valea Mării” a devenit una dintre cele mai sigure trasee turistice de acest fel din România, dacă nu chiar cea mai sigură potecă tematică din țara noastră.

Aflată pe raza orașului stațiune turistică Uricani, această potecă tematică duce iubitorii de natură într-un loc cu adevărat de poveste, spre două dintre cele mai frumoase cascade de apă din Munții Retezat, Lazăru și Valea Mării, pe cursurile superioare ale apelor cu același nume. Frumusețea acestor cascade pitorești face ca numărul de turiști vizitatori să crească anual, în prezent canionul și cascadele sunt vizitate zilnic, iar în weekend-urile de vară numărul vizitatorilor depășește 100 de turiști pe zi.

Cu toate că poteca a fost amenajată cu ani în urmă, podurile de lemn au fost în bună parte distruse de viiturile care au însoțit ploile abundente din ultimii ani. Grație unor ambițioși și devotați voluntari, mobilizați de Sorin Inel de la Centrul Național de Informare și promovare Turistică al orașului Uricani, zilele trecute s-a muncit intens în zonă pentru reamenajarea potecii tematice, acțiune care a fost finalizată cu succes, într-un procent de 99,90%. ”Au fost refăcute podurile suspendate, au fost înlocuite scările, au fost construite poduri noi, s-a lărgit poteca de acces și a fost deviat traseul, printr-o zonă mai sigură, pe ultima porțiune a acestuia. Totul pentru siguranța turiștilor care vizitează acest loc de poveste din orașul și stațiunea turistică Uricani”, spune Sorin Inel.

Ceea ce este și mai demn de evidențiat este că întreaga activitate a fost făcută cu voluntari din cadrul echipelor de Salvamont de la Uricani (Sole, Alin, Raul, Pex, Jacky, Sie și Mihai), de la Lupeni (Ion și Piratu) dar și de la Salvamont Valea Jiului (Loli, Sorinel, Dolaru, Remus, Edi), cărora li s-au alăturat voluntari de la Clubul Alpin Valea Jiului (Laur, Poneiu, Mărie, Marius, Catrina și Ile). Acțiunea a fost sprijinită de firma Comexim R Lupeni a omului de afaceri Emil Părău, de Primăria orașului Uricani, CNIPT Uricani și de domnul Petre Vlaicu.

Situate pe versantul sudic al crestei sudice a munților Retezat, cascadele din Valea Mării și Cascadele Lazărului se află pe cursurile de apă cu acelaș nume, la altitudinea de aprox. 1200 m, sau format ca urmare a curgerii ghețarilor cuaternali pleistoceni în perioada Würm. În curgerea lor, ghețarii au dat în praguri de rocă dură pe care au străpuns-o și modelat-o lăsându-ne aceste minunate canioane și cascade. Cascada Mării se află situată în capătul superior al Canionului Valea Mării și este ultima dintr-un șir de alte cinci cascade de înălțimi mai mici. Are o înălțime de 34 m și este specială deoarece oferă chiar și în perioadele secetoase de vară un debit deosebit de mare de apă care se datorează receptorilor aflați sub cresta principală sudică a munților Retezat. Cascada Lazăru se află pe pârâul paralel cu Valea Mării, accesul spre cascadă realizându-se prin parcurgerea drumului forestier din valea Lazăru, după care pe poteca pescărească de pe lângă firul apei.

Accesul către aceste obiective turistice se poate realiza din DN 66A pe strada Lazăru, drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Lazăru, acesta fiind și singira cale de acces spre cabana Buta. După parcurgerea a aproximativ 2,5 km se ajunge la o bifurcație, loc unde se pot parca mai multe mașini. De aici se mai merge pe un drum forestier circa 250 m, până la un pod de beton, loc
unde se unesc și apele celor două părâuri: Lazăru și Măria. Lungimea traseului este de circa 9 km, iar timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadelor din Valea Mării și cascadelor Lazărului este de 3 – 4 ore. Poteca turistică tematică este marcată cu semnul ”floare verde” și începe de la DN 66A, intersecția cu drumul de acces spre cabana Buta, unde a fost instalat un panou informativ de mărime 1000 mm x 800 mmm cu informațiile necesare. De asemenea a mai fost instalat un panou informativ pe Str. Lazăru, în zona de intrare pe poteca ce se dereulează pe lângă părăul Lazăru.

Cinste lor, cinste voluntarilor !