Ceremonii emoționante, de Ziua Minerului, la Lupeni

Home Stiri la zi Ceremonii emoționante, de Ziua Minerului, la Lupeni
Ceremonii emoționante, de Ziua Minerului, la Lupeni

Emoția Zilei Minerului nu este niciunde mai puternică decât acolo unde evenimentele istorice care au generat-o, s-au petrecut aievea. La Lupeni, locul în care bravi mineri au scris preț de mai bine de aproape două secole istoria mineritului, în ultima sută de ani au avut loc, pe lângă numeroasele accidente de muncă în care sute de mineri și-au pierdut viața, două dintre cele mai importante greve ale minerilor din Valea Jiului: cele din august 1929 și august 1977.

În aceste locuri încărcate de istorie, în fața Uzinei electrice de la EM Lupeni (locul în care a fost înăbușită în sânge greva minerilor din 1929) și la monumentul emblematic ridicat în cinstea eroilor mineri de către artistul Ion Irimescu (”Lupeni 29”) au fost prezenți astăzi, alături de mineri și reprezentanții acestora, o seamă de personalități ale vieții public de la nivel local și regional. Pentru că anul 2022 nu este încărcat de semnificații electorale, la ceremoniile dedicate ”Zilei Minerului” de la Lupeni au fost prezenți doar acei oameni pentru care a-i cinsti pe mineri și de a-i omagia pe eroii acestora este o datorie de onoare care se cere respectată cu sfințenie.

Cuvinte emoționante au fost rostite și de această dată de amfitrion ul evenimentului, scriitorul Ioan Velica iar în acordurile la fel de emoționantului imn al minerilor, intonat de fanfara municipiului Lupeni, atât la Uzina electrică a Minei Lupeni, cât și la Monumentul Eroilor Mineri ”Lupeni 29” au depus coroane de flori: Sindicatul ”Muntele”, conducerea E.M. Lupeni, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, Ministerul Energiei, Parlamentul României, Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, Consiliul județean Hunedoara, Instituția Prefectului județului Hunedoara și Organizațiile politice locale și județene ale PSD, PNL, Pro România și AUR.

”Astăzi îi comemorăm pe minerii uciși la Lupeni în timpul grevei din 5-6 august 1929. Tot astăzi, îi omagiem și pe minerii care au declanșat greva din 3 august 1977 de la Lupeni și au avut de suferit de pe urma acțiunilor lor. Ambele evenimente au rămas înscrise în istoria noastră recentă. Mișcarea de la Lupeni declanșată în urmă cu 93 de ani este considerată prima grevă sindicală din România. Greva din 1977 este prima mișcare muncitorească anticomunistă din țara noastră. În ambele cazuri, minerii au cerut condiții de muncă și de trai mai bune pentru ei și familiile lor. Tuturor minerilor eroi le aducem, astăzi, un pios omagiu! Gândul nostru de recunoștință se îndreaptă și către toții ortacii care, de-a lungul anilor, și-au pierdut viața în adâncul pământului. Pentru locuitorii Văii Jiului, pentru cei care încă lucrează sau au lucrat în subteran, data de 6 august nu înseamnă doar istorie. Pentru că ziua de 6 august reprezintă continuitatea mineritului pe aceste meleaguri. Motiv pentru care, în egală măsură, îi aniversăm pe ortacii care încă trudesc în subteran și duc mai departe tradiția mineritului în această zonă frumoasă. Noroc Bun și La Mulți Ani foștilor mineri și tuturor minerilor care încă lucrează în minele din Valea Jiului și din țară!”, a declarat, cu acest prilej, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara și liderul Organizației județene a PSD.

Deși nu a fost prezent la ceremoniile din Valea Jiului, ministrul Energiei, Virgil Popescu (care l-a delegat pe secretarul de stat Pavel Casian Nițiulescu să participe la acest eveniment) a transmis mulțumiri minerilor pentru rolul pe care l-au avut și îl au în economia României. ”În cariere sau în subteran, după cărbune, uraniu, sare sau alte minerale, minerii României își riscă adesea viața pentru ca sistemul energetic și economia țării să funcționeze. Astăzi marcam Ziua Minerului si comemoram minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din minerit. Cu aceasta ocazie vreau să le multumesc si sa le transmit că nu i-am uitat și nici nu i-am lăsat în urmă. Mă țin de fiecare promisiune. CEO este, practic, salvat, prin aprobarea de către Comisia Europeană a planului de restructurare; exista planuri și pentru minerii din Valea Jiului. Căutam investitori strategici pentru Mintia, mineritul de uraniu va avea viitor la Tulgheș-Grințieș, iar prin Fondul pentru Tranziție Justă vom ajuta si dezvolta zonele cu traditie in acest domeniu”, a transmis, în mesajul său, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Pentru senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, mineritul de la Lupeni, cu trecutul său glorios dar și cu prezentul și viitorul său incert, reprezintă o parte din și din viața sa. ”Tatăl meu a lucrat la mină și mare parte din colegii și prietenii mei din Lupeni sunt oameni care au lucrat sau care lucrează în minerit. Practic, eu am crescut cu respectul pentru mineri și pentru istoria acestei nobile și grele meserii care a contribuit decisiv la dezvoltarea României interbelice și postebelice și care și-a pus amprenta asupra a tot ceea ce este astăzi Valea Jiului. Din păcate, aceste lucruri s-au făcut deseori cu sânge și mulți mineri au plătit tribut cu viața lor pentru toate acestea. În fața memoriei acestora ne închimăm astăzi, iar față de minerii de astăzi și de mâine respectul și întreaga mea considerație sunt valori de la care nu mă voi abate niciodată”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță, președintele Organizației PSD Lupeni.

Gânduri bune pentru minerii Văii Jiului a transmis și liderul Organizației PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu, prezentă la rândul său la ceremoniile de la Lupeni. ”Îi omagiem astăzi pe minerii care s-au jertfit pentru drepturile lor, pe cei care au luptat pentru condiții de muncă și de viață mai bune. Cinstim memoria celor care au pierit în măruntaiele pământului în cumplitele accidente de muncă ce au îndoliat de-a lungul vremii mineritul. Un gând pios pentru cei care nu mai sunt, pentru acești eroi ai noștri și multă recunoștință tuturor celor care duc mai departe tradiția acestei activități, în ciuda tuturor dificultăților. Cu ocazia Zilei Minerului, le doresc tuturor minerilor multă sănătate, să se întoarcă cu bine la familiile lor și le transmit din tot sufletul tradiționala urare de NOROC BUN! Dumnezeu să-i ocrotească!”, a declarat deputatul liberal Vetuța Stănescu.

Fost director al Minei Lupeni și în prezent lider al Organizației Pro România Lupeni, ing. Nicolae Ivănuș este pe de o parte recunoscător pentru faptul că și-a desăvârșit cariera în mijlocul unor oameni excepționali, la Mina Lupeni, dar pe de altă parte, este dezamăgit de faptul că acest sector economic este în prezent abandonat de stat.

La rândul său, fostul lider al minerilor de la Lupeni, Ion Aurel Titel (fost președinte al LSMVJ), în prezent membru în conducerea Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului spune că și-a petrecut cei mai frumoși ani din viață ca miner la această mină, unde a avut onoarea de a-i reprezenta ani de-a rândul, ca lider de sindicat, pe bravii mineri ai Lupeniului. ”Ziua Minerului nu poate fi concepută în Valea Jiului fără Mina Lupeni. Practic, aici, la această mină, în aceste locuri, s-a scris o bună parte din istoria mineritului românesc și aici au avut loc evenimentele care au generat această zi pe care o omagiem noi acum. Dumnezeu să-i odihnească pe ortacii care au pierit sub gloanțe pentru curajul de a-și cere drepturile și pe cei care au pierit în galerii pentru a da țării cărbunele, ”aurul negru” de care țara a avut întotdeauna nevoie. Iar nouă celor care trăim astăzi doar cu amintirea filelor glorioase din istoria mineritului să ne dea Dumnezeu Noroc bun să putem trece peste greutățile de azi și de mâine”, a declarat Ion Aurel Titel.