Ceremonii în tăcere la Petroșani, pentru omagierea eroilor mineri

Home Stiri la zi Ceremonii în tăcere la Petroșani, pentru omagierea eroilor mineri
Ceremonii în tăcere la Petroșani, pentru omagierea eroilor mineri

Minerii eroi ai Văii Jiului, căzuți în exploziile din abatare sau pe ”frontul” luptei pentru drepturile lor au fost omagiați, pe 6 august – zi emblematică pentru istoria mineritului din Valea Jiului – și la Petroșani, acolo unde s-au adunat laolaltă oficialități, reprezentanți ai partidelor politice, ai organizațiilor sindicale și ai companiei miniere din regiune, dar și câțiva mineri și foști mineri.

Poate și pentru că puține lucruri au mai rămas de spus astăzi despre minerit, ocupația care a condus la dezvoltarea Văii Jiului, dar care a adus în egală măsură și multă tristețe familiilor de mineri, ceremoniile de la Petroșani, au avut loc în tăcere, fără discursuri. În fața statuii minerului din parcul Central ”Carol Schrtere”, realizată de artistul plastic Mimi Șaraga, s-au perindat pe rând, pentru a depune coroane de flori și pentru a-și pleca capul în fața memoriei eroilor mineri ai Văii Jiului, lideri ai administrațiilor locale și județene, lideri ai principalelor pardide politice, conducători de instituții și lideri sindicali, ș.a.m.d.

Evenimentul dedicat marcării Zilei Minerului de la Petroșani a fost organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că evenimentul reprezintă o tradiție de mai bine de un secol și jumătate pentru această comunitate. ”Așa cum a intrat deja în tradiția noastră, a comunității din municipiul Petroșani, i-am omagiat, de Ziua Minerului, pe acești oameni bravi, dârzi, empatici și solidari, pe cei care au construit, de-a lungul a peste 150 de ani, societatea umană din Valea Jiului. Ca în fiecare an, aduc și de această dată omagiul meu pentru toți minerii care de-a lungul anilor au plătit prețul suprem pentru a pune o bucată de pâine pe masă, pentru cei care au luptat pentru condiții de muncă și de viață mai bune. Pentru toți aceștia, dar și pentru cei ce continuă să ducă mai departe lumina acestei activități, transmit mulțumirea și recunoștința mea personală. Multă sănătate și toate urările mele de bine minerilor și familiilor acestora”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La eveniment au fost prezenți și prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, subprefectul Gheorghe Bogdan Urdea, precum și președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor și administratorul public al județului – Costel Avram. ”Ziua Minerului este marcată în fiecare an în 6 august, dată la care în calendarul ortodox se prăznuiește Schimbarea la față a lui Isus Hristos, una dintre sărbătorile noastre cu puternică încărcătură spirituală. Tuturor minerilor eroi le aducem, astăzi, un pios omagiu! Gândul nostru de recunoștință se îndreaptă și către toții ortacii care, de-a lungul anilor, și-au pierdut viața în adâncul pământului. Pentru locuitorii Văii Jiului, pentru cei care încă lucrează sau au lucrat în subteran, data de 6 august nu înseamnă doar istorie. Ziua de 6 august reprezintă continuitatea mineritului pe aceste meleaguri”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

De asemenea, la ceremoniile de la Petroșani au participat și parlamentarii Cristian Resmeriță (senator PSD), Vetuța Stănescu (deputat PNL) și Lucica Muntean (senator PNL). Aceasta și-a amintit, cu acest prilej, că în 1990, publica în revista ”Credința strămoșească” o poezie-rugăciune dedicată minerilor, arătându-le și în acest fel prețuirea sa pentru munca lor neobosită din adâncurile pământului, poezie a cărei actualitate este perenă și care merită rostită în cinstea și în memoria tuturor minerilor de ieri, de astăzi și de mâine ai Văii Jiului:

”Rugăciunea minerului”

Doamne, Dumnezeul meu,
Ție Ți se-nchină
Sufletul și gândul meu
La intrarea-n mină!

Ocrotește-mă, Te rog,
Și-mi îndrumă pasul,
Apărându-mă de rău,
Doamne, în tot ceasul!

Numai Tu știi cât de greu
Muncesc sub pământ,
Scormonind în întuneric
Ca într-un mormânt;

Numai Tu știi cât mă tem
Pentru cei de-acasă
Și cum spaima, zi de zi,
Inima-mi apasă!

Dacă Tu mi-ai dat curajul
Ca să fiu miner
Și prin steaua din lămpaș
M-ai legat de cer,

Azi, prin rugăciunea mea
De iubire plină,
Îți cer Doamne mila Ta,
Ca pe o lumină.

Să o port în suflet veșnic
Când mi-o fi mai greu,
Știind că Îl am cu mine
Și pe Dumnezeu!