Aplicație de realitate augmentată care va prezenta publicului detalii arhitectonice și artefacte dacice specifice sitului arheologic de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Astfel, în momentul în care vizitatorii vor îndrepta telefonul sau tableta pe care a fost instalată aplicația spre un monument, aceștia vor putea să acceseze o serie de informații sub formă de text, video, audio și modele 3D.
În acest moment se realizează reconstituirea digitală 3D a cinci elemente arhitectonice și scanarea a peste 30 de artefacte reprezentative pentru Sarmizegetusa Regia, care se află fizic la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Replicile virtuale obținute vor fi însoțite de informații și date istorice disponibile oricui prin intermediul aplicației, atât în limba română, cât și engleză.
De asemenea, va fi realizat un website dedicat proiectului, care va permite accesul publicului larg la reproducerile 3D și informațiile de specialitate. Aceste date nu numai ca au rol de prezentare pentru vizitatori, dar capătă și o valoare științifică pentru arheologi, istorici și pentru studenții acestor domenii.
Valoarea totală a proiectului „Exploring Dacia” este de 67.830,00 de lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 61.047,00 de lei, iar contribuția proprie este de 6.783,00 de lei. Proiectul „Exploring Dacia” finanțat prin AFCN se derulează în perioada iulie – noiembrie 2022. Partenerii Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara în proiectul „Exploring Dacia” sunt: Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Institutul Național al Patrimoniului.