Trei clădiri din Valea Jiului prind culoare în cadrul proiectului ”Valea Jiului Vibrantă”

Home Cultură Trei clădiri din Valea Jiului prind culoare în cadrul proiectului ”Valea Jiului Vibrantă”
Trei clădiri din Valea Jiului prind culoare în cadrul proiectului ”Valea Jiului Vibrantă”

După succesul proiectului materializat cu realizarea unei lucrări de grafică murală pe perelele exterior al clădirii care adăpostește sediul Direcției de Impozite și Taxe al Primăriei municipiului Petroșani și alte spații de utilitate publică, sub egida Asociației Valea Jiului Implicată se va derula un nou proiect artistic care vizează îmbrăcarea în grafică artistică (pictură murală) a altor trei clădiri publice din Valea Jiului.

Potrivit coordonatorului Asociației Valea Jiului Implicată, Adina Vințan, în nou proiect sunt vizate:

  • o clădire din camnpusul Universității din Petroșani (Căminul studențesc nr. 1);
  • o clădire din cadrul Ansamblului istoric Mina Petrila;
  • o clădire din cadrul fostei Exploatări Miniere de la Aninoasa.

Pe unul din zidurile exterioare ale acestor clădiri vor fi realizate trei picturi murale de către trei artiști deosebit de talentați din țara noastră, recunoscuți la nivel național și internațional pentru lucrări de acest gen: ATOMA, Cristian Scutaru și Obie Platon.

ATOMA este un artist vizual care abordează și critică prin artă impactul pe care tehnologia și (social/mass)-media îl au asupra societății și asupra fiecărui individ în parte. Lucrări ale acestuia pot fi văzute în marile orașe ale României, dar și pe pagina sa de web: www.atoma.ro . În Valea Jiului, ATOMA va realiza o pictură murală pe zidul exterior al Căminului Studențesc nr. 1 din campusul Universității din Petroșani, al cărei design poate fi ales chiar de către cei interesați, din cele două modele atașate, printr-un simplu vot dat pe pagina de facebook ”Valea Jiului Implicată”.

Similar se va alege, tot din două modele propuse, și imaginea pe care Cristian Scutaru o va ”zugrăvi” artistic pe unul din zidurile de la fosta Minădin Aninoasa. Cristian Scutaru este artist, profesor de arte și specialist în regenerare urbană prin artă. Murarurile acestuia pot fi văzute atât în cadrul festivalului SISAF(Sibiu), cât și prin diferite alte orașe din țară. De asemenea, pe pagina de facebook a artistului puteți vedea mai multe din operele sale.

Evident, același procedeu de selecție, la care publicul din Valea Jiului este invitat să participe, va sta și la baza lucrării artistice pe care Obie Platon o va realiza pe una din clădirile din cadrul fostei Mine Petrila. Obie Platon este pionier al artei urbane din România la sfârșitul anilor ’90 și fondator al asociației URBANART și al revistei de artă și cultură contemporană FORMAJE Artfiles. În ultimii ani, pe lângă picturile sale murale complexe care pot fi văzute în toată Europa și în Shanghai, s-a concentrat pe pictura experimentală, sculptură și arta instalațiilor. Picturile murale ale acestui artist pot fi văzute pe pagina web: https://obieplaton.com/artworks/

Cele trei lucrări de pictură murală vor fi realizate în perioada 22-28 august 2022, iar pe toată perioada derulării acestora publicul interesat este invitat să-i urmărească pe artiști în plină desfășurare. Mai mult, în perioada 27 și 28 august 2022, ”vernisajul” celor trei noi lucrări de artă murală care vor îmbogăți imaginea unor clădiri publice din Valea Jiului va avea parte și de două zile cu alte activități speciale dedicate comunității, în cadrul Festivalului ”Valea Jiului Vibrantă!”

”Vrem să realizăm, prin acest eveniment pe care l-am intitulat sugestiv ”Valea Jiului Vibrantă” nu doar 3 picturi murale, în 3 locații deosebite din 3 localități ale Văii Jiului, ci și să organizăm diverse activități memorabile în jurul lor. Am pregătit diverse evenimente în aer liber, jocuri de carnaval, activități pentru copii, petreceri în aer liber și multe alte surprize, pe care cei care vor veni în 27 și 28 august în zona celor trei lucrări de artă pe care le vom inaugura cu acest prilej, au toate ingredientele necesare pentru a încheia această vară într-o vibrație pozitivă”, spune Adina Vințan, inițiator și coordonator al acestui inedit proiect.