În ultimii ani, odată cu restructurarea sectorului industrial din Valea Jiului, autoritățile locale din cele șase localități ale regiunii s-au bucurat de sprijinul Băncii Mondiale în vederea implementării unor proiecte de dezvoltare locală. Primarii mizează în continuare pe sprijinul acestei instituții financiare, mai ales în contextul viitoarelor accesări de fonduri europene din bugetul special constituit la nivelul UE în Fondul pentru Tranziție Justă alocat regiunilor miniere în care sectorul industriei extractive urmrează să fie lichidat. Banca Mondială, care a mai fost partener în diverse proiecte derulate în Valea Jiului, poate ajuta din punct de vedere logistic la pregătirea în amănunt a viitoarelor proiecte.
Cu acest principal argument, dar și având în vedere o serie de alți factori, o delegație a Băncii Mondiale a fost prezentă, în aceste zile, la Petroșani, unde au avut loc consultări cu reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile, pe marginea actualizării Diagnosticului Sistematic de Țară pentru România, elaborat de specialiștii Băncii Mondiale.
De altfel, chiar autorii acestui document, Emilija Timmis – Economist Senior, Banca Mondială și Nga Thi Viet Nguyen – Economic Senior, Banca Mondială, însoțiți de Anna Akhalkatsi – Manager de Țară pentru România și Ungaria din partea Băncii Mondiale au fost prezenți la dezbaterile care au avut loc marți, 27 septembrie 2022 la Primăria municipiului Petroșani.
Potrivit reprezentanților Băncii Mondiale, consultările care au loc în prezent în mai multe zone din România au ca scop principal actualizarea pentru anul 2023 a celei mai importante analize diagnostic a GBM, Diagnosticul Sistematic de Țară (Systematic Country Diagnostic – SCD). ”Rolul acestei analize este de a identifica atât provocările cât și oportunitățile cheie în atingerea obiectivelor de dezvoltare ale României. Prima astfel de analiză pentru România a fost realizată în 2018. Versiunea actualizată va fi lansată în prima jumătate a anului 2023 și va contribui la conturarea următoarei strategii de parteneriat dintre Grupul Banca Mondială și România”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.
Oficialii Băncii Mondiale au dorit să fie prezenți și în Valea Jiului, dat fiind faptul că această zonă este una dintre primele regiuni din România, (o regiune pilot) în ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene pe Fondul de Tranziție Justă.
„Este un studiu pe care noi îl facem la fiecare câțiva ani. Mergem în anumite regiuni și suntem aici ca să aflăm de la cele mai importante voci ce cred ei despre prioritățile pentru viitorul României. Oamenii de aici trebuie să știe că viitorul României este unul strălucitor și pentru asta noi trebuie să ne adunăm și să ne focusăm pe faptul că putem spijini potențialul României, potențial care este în mâinile noastre. Diagnosticul pe care îl punem acum ne va ajute pe viitor la strategiile de 5 ani de acum acolo, ca să prioritizăm proiectele noastre în România, în concordaqnță cu prioritățile identificate în cadrul acestor consultații”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale.