Aproape 5.000 de tineri și-au găsit un loc de muncă la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

Home Economie Aproape 5.000 de tineri și-au găsit un loc de muncă la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți
Aproape 5.000 de tineri și-au găsit un loc de muncă la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți organizată în data de 14 octombrie 2022, la nivel național, au fost oferite 33.041 locuri de muncă. 1.758 agenți economici au răspuns invitației Serviciului Public de Ocupare, aceștia oferind locuri de muncă în ramuri de activitate precum: comerț cu amănuntul, restaurante și alte activități de alimentație, depozitarea şi activităţi auxiliare pentru transport, comerț cu ridicata, prelucrarea lemnului, lucrări speciale de construcţii etc. 19.396 persoane au participat la această acțiune, dintre care 9.531 absolvenţi de învăţământ.

Potrivit unui bilanț al ANOFM, au fost selectați în vederea încadrării 4.439 absolvenți, cei mai mulţi fiind din judeţele: Iași (692), Timiș (507), Hunedoara (284), Suceava (227), Bacău(175), Mureș (162), Olt (132). De asemenea, 208 absolvenți, din care 25 cu studii superioare au fost încadrați pe loc. Principalele meserii în care au fost încadrați absolvenţii fără studii superioare sunt: bucătar, croitor, lucrător comercial, vânzător, lucrător gestionar, manipulant mărfuri, agent securitate. În ceea ce privește absolvenții cu studii superioare, la acest eveniment au fost angajați ingineri în diferite ramuri de activitate, economiști, programatori etc.

Prezent la evenimentul desfășurat la Petroșani și organizat de către AJOFM Hunedoara, președintele ANOFM, Florin Cotoșman, a subliniat importanța Serviciului Public de Ocupare în integrarea pe piața muncii a șomerilor și a măsurilor oferite pentru dezvoltarea mediului economic. “Având în vedere caracterul monoindustrial al zonei, particularitățile economico-sociale cu care se confruntă regiunile carbonifere în tranziție, organizarea evenimentului de către AJOFM Hunedoara reprezintă un răspuns la provocările cu care se confruntă mediul economic local. Această zonă are potențial de creștere economică dovadă fiind numărul destul de mare al persoanelor care, astăzi, au fost selectate în vederea încadrării. De asemenea, sunt convins că prin măsurile oferite de instituția noastră vor fi create noi locuri de muncă” a declarat președintele ANOFM, Florin Cotoșman.

Acesta a reamintit faptul că, în prezent, ANOFM stimulerază printr-o serie de măsuri pro-active de care beneficiază atât firmele care angajează absolvenți de liceu sau facultate, cât și direct tinerii care-și găsesc un loc de muncă după abvsolvirea studiilor. ”Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minin 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se angajează pentru o prioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție de 1.500 de lei. De asemenea, angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată absolvenți primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o subvenție de 2.250 de lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minim 18 luni de la data angajării. Vreau să precizez că ANOFM are fondurile necesare pentru a finanța toate cererile care sunt și vor fi înregistrate pentru a acorda aceste facilități, pentru firme și absolvenți”, a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM.

În plus, la nivelul AJOFM Hunedoara se derulează și o serie de programe de calificare și conversie profesională, pe care tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă le pot urma gratuit, beneficiind în același timp de consultanță din partea specialiștilor instituției, îmn această direcție.