Prin promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural, nu facem nimic mai puțin decât să promovăm modul de viață european, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în discursul susținut cu prilejul inaugurării Expoziției ARTECH – Arte, Redescoperire, Tradiții, Eclectic, Contemporan, Patrimoniu – care a avut loc, marți seara, în Parlamentul European (PE) din Strasbourg.
Europarlamentarul Iuliu Winkler găzduiește Expoziția ARTECH care este rezultatul unui proiect condus de Fundația Transylvania Trust (Cluj, România) în parteneriat cu Fundația Gjirokastra (Albania), Commarca del Maestrazgo (Spania) și Festivalul Archikidz!GO (Ucraina).
Cu prilejul deschiderii expoziției, deputatul european al UDMR a subliniat faptul că promovarea culturii este un element vital în relațiile internaționale ale UE și un catalizator al creativității.
”Săptămâna aceasta, la Strasbourg, unde găzduiesc expoziția ARTECH, pe agenda PE avem raportul Comisiei CULT despre Strategia UE pentru relațiile culturale internaționale și implementarea Noii Agende Europene pentru Cultură. Raportul subliniază prioritățile UE în domeniul cultural. În acest sens, trebuie să reflectăm asupra a trei aspecte importante: dimensiunea socială, dimensiunea economică și dimensiunea externă a politicilor culturale europene. (…) Pandemia de coronavirus a lovit puternic sectoarele și industriile culturale și creative, așa că acum trebuie să ne concentrăm pe sprijinirea redresării. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte clari, redresarea în cazul sectoarelor creative nu înseamnă revenirea la normal, pentru că normalul înainte de 2019 era despre angajări precare, salarii și venituri mici și instabile și multă volatilitate. Prin urmare, noi, în PE, urmărim noi soluții și instrumente europene de sprijinire a industriilor culturale și creative. Întotdeauna avem în vedere că, deși noua dimensiune digitală a culturii se dovedește a fi inovatoare și uneori foarte utilă, nu va putea niciodată să înlocuiască interacțiunea umană și contactul direct al creatorilor și publicului”, a declarat Iuliu Winkler.
Potrivit acestuia, o prioritate foarte importantă este accesibilitatea finanțării culturale, în primul rând prin diminuarea birocrației. ”Acest lucru este valabil mai ales pentru organizațiile culturale mici, pentru creatorii individuali și antreprenorii culturali care au de obicei o lipsă de capacitate operațională sau competențe tehnice pentru a pregăti cereri complexe de finanțare. (…) Relațiile culturale internaționale ale UE vor avea mai mult succes printr-un angajament sporit al organizațiilor societății civile. Un bun exemplu în acest sens este expoziția noastră de astăzi, care este un proiect de cooperare internațională condus de Fundația Transilvania Trust împreună cu parteneri din Albania, Spania și Ucraina, care este un frumos exemplu de artă co-creată de echipe interdisciplinare și multiculturale”, a mai spus europarlamentarul UDMR.
În deschiderea expoziției, proiectul ARTECH a fost prezentat de coordonatorul acestuia, Adela Luiza Avram, împreună cu Zsuzsanna Eke din partea Fundației Transylvania Trust.
Proiectul ARTECH se declară un continuator al inițiativelor Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, dar și al primului proiect ARTEC, a cărei expoziție a poposit în 2017 la Bruxelles fiind găzduită tot de Iuliu Winkler în PE.