Cinematograful ”Cultural” din Lupeni se redeschide pe 16 decembrie 2022

Home Administrație Cinematograful ”Cultural” din Lupeni se redeschide pe 16 decembrie 2022
Cinematograful ”Cultural” din Lupeni se redeschide pe 16 decembrie 2022

După ani de zile de speranțe și așteptări și după mai bine de doi ani de muncă asiduă, momentul redeschiderii Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni se va produce vineri, 16 decembrie 2022, de la ora 17,00.

Vestea a fost adusă chiar de către primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. ”Este cert și oficial: deschidem Cinematograful ”Cultural” ! Mă bucur să vă pot aduce vestea că vineri, 16 decembrie 2022, inaugurăm Cinematograful ”Cultural”, obiectiv atât de așteptat de toți cetățenii municipiului Lupeni. Am ajuns în acest moment fericit după ani de mari eforturi și multă muncă. Le mulțumesc tuturor celor care au pus suflet și pasiune în munca depusă la reabilitarea și modernizarea acestui obiectiv pe care ni l-am dorit cu toții readus în viața culturală a municipiului Lupeni. Împruenă, am reușit și acest lucru!”, le-a transmis primarul Lucian Resmeriță cetățenilor din municipiul Lupeni.

Redeschiderea acestui obiectiv cultural era așteptată de cetățenii municipiului Lupeni care, după anul 1990 au fost martori ai abandonării acestui obiectiv, lăsat de izbeliște ca foarte multe alte cinematografe din România. În 2017, la scurt timp după ce a fost ales în calitate de primar al municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și-a asumat, ca obiectiv al programului său electoral, redeschiderea acestui obiectiv. ”Îmi doresc foarte mult să redeschidem Cinematograful din Lupeni, să găsim sursele financiare pentru reabilitarea și modernizarea acestuia, pentru că Lupeniul are nevoie șiu de acest obiectiv pentru a competa activitățile culturale pe care le derulăm în municipiul nostru și cu proiecția de filme și alte evenimente specifice pe care le putem realiza în acest spațiu din centrul municipiului Lupeni. Realizarea acestui obviectiv este pentru mine, trebuie să recunosc, și unul de suflet, pentru că mama mea a lucrat foarte mulți ani la cinematograf și, copil fiind, pot spune că am crescut în acest spațiu, unde veneam foarte des împreună cu mama mea”, spunea, la vremea respectivă, primarul Lucian Resmeriță.

După ce au reușit să preia această clădire în patrimoniul public, eforturile administrației locale de la Lupeni s-au concretizat în cele din urmă prin acceptarea proiectului privind reabilitarea și refuncționalizarea Cinematografului ”Cultural” din Lupeni și includerea acestuia pe lista sinteză a unor obiective similare derulate în țară de Compania Națională de Investiții, în luna septembrie a anului 2017. A mai durat însă ceva timp până când s-a ajuns la momentul începerii lucrărilor, lucru care s-a produs în luna aprilie 2020. Constructorul a avut de întâmpinat o serie de provocări, deoarece clădirea a fost puternic afectată de intemperii și a necesitat intervenții semnificative în consolidare și izolare. Lucrările au evoluat însă conform graficului, astfel încât încă din vara acestui an acest obiectiv cultural a cunsocut transformări spectaculoase, pe care publicul le va putea descoperi în perioada imediat următoare. Nu mai puțin de 7 milioane de lei au fost investiți în refuncționalizarea și modernizarea acestui obiectiv, transformat acum într-un centru cultural de excepție. ”Cu acești bani au fost efectuate lucrări, în primul rând, la degajarea spațiului de tone de moloz și deșeuri, în refacerea tavanului clădirii, a sălii de cinema, a camerelor de proiecție, a circuitelor cinematografului, dar și a spațiilor de servicii și utilități. De asemenea, a fost montat mobilier nou, ultamodern, un ecran și un sistem de proiecție a filmelor 3D, de ultimă generație. În plus, Primăria municipiului Lupeni a realizat, la rândul ei, pe lângă racordurile la utilități ale cinematografului și o serie de lucrări de modernizare a infrastructurii publice din vecinătatea acestuia, alei pietonale, zone verzi, drumuri și parcări publice”, explică primarul Lucian Resmeriță.

Tot Primăria municipiului Lupeni a avut obligația ca, după finalizarea investițiilor, să obțină toate avizele și autorizațiile de funcționare necesare pentru redeschiderea Cinematografului și, de asemenea, are de pe acum obligația întreținerii și exploatării acestui spațiu cultural. ””După 2 ani de muncă s-au finalizat lucrările la acest obiectiv important pentru municipiul Lupeni. Am avut o excelenetă colaborare, pe tot parcursul derulării acestui important proiect de pe raza municipiului Lupeni, atât cu cei de la Compania Națională pentru Investiții, care a finanțat lucrările, cât și cu echipa care a realizat efectiv lucrările de construcție, reamenajare și dotare a acestui obiectiv. Pot să spun că, pe lângă Palatul Cultural, municipiul Lupeni are acum încă o sală pentru evenimente culturale deosebit de frumoasă, iar în curând cetățenii vor putea viziona aici cele mai noi producții cinematografice. În felicit sincer pe toti cei care au contribuit la realizarea acestei investiții: Compania Națională de Investiții, constructorul, proiectantul si echipa de proiecte a Primăriei Municipiului Lupeni”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.

Pentru momentul inaugural care consemnează redeschiderea Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni, scurta ceremonie festivă va fi urmată de o proiecție 3D, în premieră națională, a filmului AVATAR în regia lui James Cameron, considerat deja drept unul dintre filmele anului 2022. Biletele s-au pus în vânzare la caseria Cimematografului.